O mănăstire din România, executată silit din cauza datoriilor

Mănăstirea Codru din Tulcea a fost obligată la plata sumei de 50.000 lei.

mănăstire din România este obligată de instanță să plătească sute de mii de euro pentru o renovare realizată în urmă cu un deceniu, după ce firma din Câmpia Turzii care a efectuat lucrările a dat lăcășul de cult în judecată.

 Mănăstirea Codru din Tulcea a fost obligată, prin sentința definitivă a instanței, să plătească aproximativ 50.000 lei, la care se adaugă penalități de întârziere pentru construirea acoperișului

. Recent a fost admisă executarea silită, suma care include rpenalitățile, ajungând la aproxmativ 300.000 euro, potrivit avocatului firmei. Din cauza lucrărilor neplătite, firma a intrat în faliment, iar familia care o deținea s-a destrămat, potrivit ziare.com.

În cadrul dosarului au fost administrate mai multe probe, de la martori, până la expertiza tehnică în construcții,. Instanța a concluzionat că lucrarea efectuată a fost finalizată, ea corespunzând tuturor criteriilor de calitate,  mănăstirea refuzând în mod abuziv să semneze procesul-verbal de recepție. Potrivit judecătorilor, mănăstirea are obligația să achite lucrările conform contractului. În 2013 sentința a rămas definitivă și irevocabilă la Tribunalul Specializat Cluj prin anularea recursului mănăstirii. Cu toate acestea, nici până în prezent Mănăstirea Codru nu a plătit nici măcar un leu pentru lucrare, motivând că acest lucru revine Bisericii Ortodoxe Române. La rândul său, B.O.R. afirmă că nu are nicio obligație în a-și însuși lucrarea.

A fost contestată încercarea de executare silită, cerându-se obligarea păgubiților la plata cheltuielilor de judecată ale Mănăstirii, a relatat avocatul Ștefan Bălan de la SCA Trifan, Cuibuș, Bălan din Baroul Cluj.

 Reprezentanții bisericești afirmă în înscrisurile depuse la instanța de executare că bunurile lor sunt sfinte și nu pot fi executate silit impunându-se astfel, în opinia lor, anularea dosarului de executare.

Manastirea Codru a fost intemeiata la 8 septembrie 2000. In perioada 2000-2006 au fost executate imprejmuirea terenului, un corp de chilii si o bucatarie de vara.S-au realizat, de asemenea, un Drum al Crucii si o Golgota pe panta dealului din apropiere, cuprinzand 14 statii, din care noua paraclise de forma hexagonala cu trei pereti ziditi si trei pereti vitrati, acoperis dublu etajat, si cinci paraclise (cinci statii) in corpul din varful pantei, unde pe un panou au fost pictate Invierea si Inaltarea Domnului.

Cheile Bicazului, obiectul disputei între județele Neamț și Harghita