Mircea Fechet este secretarul de Stat în Ministerul Mediului. Când spunem mediu, ar trebui să ne gândim și la educație. Nu sunt două ministere atât de diferite. Educația duce la respect și respectul pentru noi, pentru ceilalți și pentru natură ar trebui învățat din copilărie. Doar că mulți mai ”copilăresc” și la vârsta pensionării.

România este, încă, needeucată la capitoul deșeurilor, colectării sau reciclării. Sunt orașe și orașe, primării și primării. Așa cum sunt oameni și oameni. Sunt oameni care se plâng de mizeria altora și oameni care strâng mizeria altora. Și cei care aleg să nu facă nimic, dar să dea vina pe autorități.

Mircea Fechet, Secretar de Stat ministerul mediului: “Există pubela maro şi mă refer la locuinţele individuale care spre deosebire de cea neagră trebuie utilizată pentru colectarea tuturor deșurilor care sunt biodegradabile care putrezesc mă refer la vegetaţie la crengi la coji de cartofi de banana de pepeni fructe orice se poate transforma în compost. Ar trebui ficare cetățean să colecteze fracţia biodegradabilă separat într-o pungă biodegadabila de obicei din hârtie pe care să o ducă la o pubelă a blocului respectiv”.

Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile ar fi trebuit să fie un subiect discutat de ani buni. Și nu doar discutat. Ar fi trebuit să fie o acțuine care să fie pusă în practică. De ani buni.

Partea bună este că va deveni obligatorie de anul viitor.

Elena Rastei, Asociaţia Zero Waste: ”Aceste deşeuri pot fi valorificate într-un mod cât mai eficient şi cu imapact de mediu şi social cât mai mic. În cazul compostului să poată fi folosit un fertilizator cu care să afânăm solul sau parcurile şi alte spaţii verzi ci şi să ne atingem ţintele de reciclare”.

Un exemplu este judeţul Bihor unde acest sistem va fi implementat mai repede.

Zoltan Kovacs, Director Ave Bihor: “Tot Bihorul va colecta hârtie carton în saci de 120l, plastic/metal în saci de 120 l galbeni, sticla în recipiente rigide de 120 sau 40 de litri, rezidual în recipiente rigide de 120-140 de litri şi biodegradabil colectabil numai din zonele urbane, iar în sate se vor composta individual. Educaţia este foarte importantă de aceea în cele 3 comune în care am început colectarea pe cinci fracţii am avut şedinţe cu populaţia şi au înţeles că ceea ce cerem de la ei nu e ceva neobişnuit”.

Atunci când refuzi să fii educat sau să te autoeduci intervine amenda. Sau, o educație cu forța, o educație care te arde la buzunar. Astfel, cei care nu respectă prevederile vor fi amendaţi cu până la 800 de lei. În cazul firmelor, sancțiunile pot ajunge și la 20.000 de lei.

Citește și: Gabriela Firea, îngrijorată de soarta persoanelor cu dizabilități

#News