Meteorologii anunță Cod Roșu de caniculă și furtuni violente

Temperaturile resimțite vor ajunge la 45 de grade

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Meteorologii se pregătesc să anunțe Cod Roșu de caniculă în țara noastră. Temperaturile resimțite vor ajunge la 45 de grade, potrivit stiripesurse.ro.

Directorul ANM a ținut să precizeze că vor fi furtuni violente, care se vor semnala seara, după o zilele cu temperaturi de foc.

”Ne așteptăm ca de la o zi la alta, pe parcursul acestei săptămâni și până spre finalul decadei a doua din această lună, să vorbim de temperaturi în creștere, val de căldură persistent, de lungă durată, posibil cel mai intens, având în vedere numărul de zile consecutive și, sigur că da, extinderea în aproape toată țara. Minimele sunt și ele foarte ridicate, nu coboară sub 20°. Este posibil să consemnăm, în anumite nopți și dimineți, chiar 25° care ar însemna pragul unei zile la nivelul temperaturii maxime de vară”, a declarat Elena Mateescu.

Directorul ANM a precizat că în zilele următoare ”cu siguranță vom emite cod roșu” de caniculă.

„Nu excludem această posibilitate. Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră. Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an. Este posibil să consemnăm spre 45° resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42 – 43. Cel puțin 45 de grade resimțite. De 50° nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5 – 6 grade față între măsurători și ceea ce resimțim.

Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceaste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac într-adevăr ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat

Pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate și atunci resimțim din greu efectul a ceea ce înseamnă acest val de căldură și acest tip de fenomen. Cu siguranță mâine și posibil zilnic vom actualiza aceste alerte meteorologice generale. Mâine, cu siguranță este posibil să extindem aria județelor cu cod portocaliu și în fiecare dimineață vom analiza, astfel cu încât cu cel puțin 24h înainte să avem informațiile cu un grad de acuratețe și care să confirme necesitate elaborării și emiterii codului roșu de caniculă în România.”, a subliniat Elena Mateescu.

Directorul ANM a vorbit și despre probabilitatea ca anumite zone din țara noastră să se confrunte cu furtuni severe și alte fenomene meteo extreme.

„Aceste tipuri de fenomene s-au consemnat în special în partea de centru, nord a țării, chiar și vest. Ieri am avut în județul Harghita și Suceava două avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod roșu. La acest moment avem tot în aceste zone, centru, vest, nord-vest alerte meteorologice de cod portocaliu ce estimează cantități de precipitații pe secvențe scurte de timp, de peste 25-30l/m², însă acestea sunt punctiforme.

Cod portocaliu pentru o parte din județele din țară