Incendiu de vegetaţie în al treilea oraș mare din Grecia

Un spital a fost evacuat

Foto: Pixabay.com

Un incendiu de vegetaţie alimentat de vântul puternic a izbucnit marţi la Patras, al treilea oraş ca mărime din Grecia. El a condus, conform autorităţilor, la evacuarea unui spital de pediatrie şi a mai multor zone rezidenţiale, potrivit g4media.ro.

În timp ce mai multe regiuni ale Greciei se aflau în alertă maximă în faţa unui risc major de incendii, echipe suplimentare de pompieri au fost trimise la Patras, oraş cu 170.000 de locuitori, port important din Peloponez (sud)

În total, 80 de pompieri au fost trimişi la faţa locului, ajutaţi de 25 de autospeciale şi 10 aeronave pentru stingerea incendiilor. Locuitorii din trei cartiere ale oraşului au primit pe telefoane o alertă prin care li se ordona să evacueze locuinţele şi să se îndrepte spre centrul oraşului, a indicat Apărarea Civilă din Grecia pe reţeaua socială X. Cu puţin timp înainte, un spital de pediatrie fusese evacuat, pacienţii fiind transportaţi la o altă unitate din oraş. De asemenea, au fost evacuate un azil de bătrâni şi un centru medical. Primarul oraşului Patras, Kostas Pelitidis, a dat asigurări la postul public de televiziune ERT că situaţia este în curs de ameliorare.

„Nu s-a terminat, desigur (…) dar pentru moment nicio locuinţă nu este ameninţată”, a spus el

. Alte incendii forestiere sau de vegetaţie au izbucnit în Grecia în cursul zilei de marţi, provocate de vântul puternic şi de temperaturile ridicate, în special în Attica, regiunea din jurul capitalei Atena, unde mercurul din termometre a atins 37 de grade Celsius în jurul orei locale 16:30, conform site-ului meteo.gr al Observatorului Naţional. Ministrul Crizei climatice şi Protecţiei Civile din Grecia, Vassilis Kikilias, a avertizat că ţara sa, care a suferit deja de pe urma incendiilor devastatoare din vara anului 2023, se confruntă în prezent cu „cel mai dificil sezon de incendii din ultimii 20 de ani”.

De asemenea, Autoritatea de Protecţie Civilă a avertizat miercuri asupra unui risc „foarte ridicat” de incendii în şase regiuni ale ţării, în special în centru şi Peloponez, dar şi în Attica sau insulele din nordul Mării Egee, precum Lesbos. Temperaturi de 40 de grade Celsius şi pe alocuri de 41 sau 42 de grade Celsius, sunt prognozate pentru ziua de miercuri în mai multe regiuni, unde vântul poate atinge viteze de 39-49 km/h, potrivit meteo.gr.