Ucraina a trimis o scrisoare prin care cere ajutor militar Germaniei

Kievul se pregătește de o posibilă invazie rusească.

Reprezentanții de la Kiev au cerut, printr-o scrisoare oficială adresată guvernului german, diverse tipuri de armament de care are nevoie, în contextul unei eventuale invazii rusești. Germania a refuzat, până acum, să furnizeze arme Ucrainei, dar s-a oferit să ajute cu 5.000 de căști militare.

Mai exact, Kievul solicită Germaniei sisteme antirachetă, armament antidrone, muniții și camere de supraveghere, potrivit Suddeutsche Zeitung. Cancelarul Olaf Scholz a respins o astfel de măsură, atitudinea Germaniei fiind criticată de către aliații estici din NATO.

Statele Unite au anunțat că vor trimite 3.000 de soldați în Europa de Est

Ministrul german al Apărării, Christine Lamberecht, a declarat în urmă cu câteva zile că a primit o scrisoare de la ambasada Ucrainei, cerând sprijin cu echipament militar, mai exact căști.

„Vom furniza Ucrainei 5.000 de căști – ca un semnal clar: Suntem de partea voastră”, a spus în 26 ianuarie ministrul german al Apărării, potrivit Digi24.

Cu toate acestea, primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, ce a trăit ani de zile în Germania, a catalogat ajutor trimis ca fiind „o glumă.”

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte. Aparent, ministrul Apărării nu a realizat că ne confruntăm cu forțe rusești perfect echipate care pot porni o altă invazie a Ucrainei în orice moment. Ce fel de sprijin va mai trimite Germania? Perne?”, a declarat Vitali Klitschko, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, la începutul lunii februarie, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avut un discurs dur la adresa Occidentului, precizând că nu a cerut țărilor străine să trimită trupe pe teritoriul ucrainean.

„Ucraina a învățat o lecție amară: în cele din urmă poţi conta doar pe tine. Şi de aceea niciodată, subliniez, nu am cerut niciodată ţărilor străine să-şi trimită trupele să lupte pentru noi. Din 2014, armata ucraineană, poporul Ucrainei sunt cei care luptă. Ne apărăm pământul. Ne apărăm poporul, este cauza noastră”, a spus Kuleba.

De asemenea, oficialul de la Kiev a mai spus că Rusia nu a mobilizat suficienți militari la graniță pentru o posibilă invazie asupra Ucrainei, dar cu toate acestea, orice scenariu poate fi luat în considerare.  

Germania trimite mii de căști militare în Ucraina