Germania trimite mii de căști militare în Ucraina

„Este exact modul în care vom continua să funcționăm în acest conflict”, susține ministrul german al Apărării

Dacă în urmă cu o săptămână, Germania a anunțat că nu se va implica militar în criza din Ucraina, dar că va trimite un spital de campanie, complet echipat, asigurând și instruirea personalului, astăzi, a trimis „simbolic” 5.000 de căști militare. Potrivit Reuters, aceasta a fost solicitarea venită din partea Ucrainei.

„Am primit o scrisoare de la ambasada Ucrainei, cerând sprijin cu echipamentul militar, căști mai precis”, le-a spus Christine Lambrecht, ministrul german al apărării, reporterilor la Berlin. „Vom furniza Ucrainei 5.000 de căști – ca un semnal clar: Suntem de partea voastră”.

De altfel, Lambrecht subliniază că aceste căști vor ajuta, chiar dacă sunt parte din echipament și nu arme, așa cum au trimis ceii din SUA sau Marea Britanie. „Este exact modul în care vom continua să funcționăm în acest conflict. Lucrăm către atingerea unei soluții pașnice la acest conflict în mijlocul Europei”, a mai spus ministrul Lambrecht.

Primarul din Kiev, Vitali Klitschko, fost campion mondial la box categoria grea, care a trăit ani de zile în Germania, a numit transportul de 5.000 de căști o „glumă”.

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte. Aparent, ministrul Apărării nu a realizat că ne confruntăm cu forțe rusești perfect echipate care pot porni o altă invazie a Ucrainei în orice moment”, a declarat el pentru Bild, transmite Digi 24. „Ce fel de sprijin va mai trimite Germania. Perne?”, a întrebat, retoric, edilul Kievului.

Ungaria stă deoparte

Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto Peter, a declarat miercuri că țara sa nu va sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia, atâta timp cât autoritățile de la Kiev continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile sale, transmite G4Media.

„Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a spus şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet.

Citește și: Cioloș, dezamăgit de președintele României, dar și de premier