Grevă naţională în Franţa împotriva proiectului privind reforma pensiilor

Mai multe linii de metrou şi reţeaua de transport regional din Paris RER vor fi oprite

O grevă naţională de o zi şi demonstraţii în Franţa împotriva proiectului de lege al guvernului privind reforma pensiilor ar urma să provoace, joi, perturbări majore ale activităţii, cu încetinirea transportului public, şcoli închise şi alte sectoare afectate. Mai multe linii de metrou şi reţeaua de transport regional din Paris RER vor fi oprite. SNCF a anunţat că doar un TGV din trei, sau chiar unul din cinci, în funcţie de trenuri, va circula, reţeaua de trenuri regionale TER fiind practic blocată. În ceea ce priveşte educaţia, unul din zece profesori a avertizat că va intra în grevă, a declarat principalul sindicat al şcolilor primare, potrivit romaniatv.net

La iniţiativa sindicatelor, protestul are ca scop să descurajeze proiectul guvernului, care prevede amânarea vârstei legale de pensionare, de la 62 la 64 de ani, în 2030,  o mare majoritate a francezilor se opun acestui proiect de reformă

. Şeful statului şi guvernul său intenţionează să pună în practică măsurile prezentate ca fiind indispensabile, pentru a garanta viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Grevă naţională reprezintă un test pentru sindicate care speră să transforme nemulţumirea populaţiei faţă de acest proiect, asociată cu furia faţă de scăderea puterii de cumpărare, într-o vastă mişcare socială care să se extindă dincolo de această zi de joi şi să determine guvernul să cedeze. „Inflaţia, condiţiile de muncă, pensiile… Ne-am săturat! Şi de aceea credem că va fi o participare foarte numeroasă”, a declarat Simone Legendre, membră a sindicatului CFE-CGC, despre apelul la greve şi demonstraţii. 

„Guvernul este calm şi hotărât”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, care a cerut oamenilor să evite paralizarea activităţii.

Potrivit Ministerului Muncii, reforma ar urma să genereze venituri suplimentare de 17,7 miliarde de euro în 2030. Sindicatele consideră că există şi alte mijloace pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii. Detaliat oficial la începutul lunii de către premierul Elisabeth Borne, proiectul de reformă a pensiilor nu a fost încă prezentat în Adunarea Naţională, unde Emmanuel Macron nu mai are majoritatea, dar contează pe sprijinul dreptei pentru a adopta textul.Guvernul a anunţat că 10.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea şi a preveni orice tulburări în timpul demonstraţiilor.

Minor din Suceava, arestat pentru spânzurarea și decapitarea unui câine