Tot mai mulți germani apelează la băncile de alimente

Două milioane de oameni primesc provizii de la băncile pentru alimente Tafel.

De la începutul anului până în prezent, băncile pentru alimente din Germania au înregistrat o creştere de 50% a numărului de beneficiari, a declarat organizaţia neguvernamentală  Tafel Deutschland. Băncile pentru alimente Tafel din Germania colectează donaţîi de la persoane fizice şi de la comunitatea de afaceri şi le redistribuie persoanelor vulnerabili pe bază de documente doveditoare, cum ar fi adeverinţe de şomaj, potrivit ziare.com.

Două milioane de oameni primesc provizii de la băncile pentru alimente Tafel, a declarat preşedintele organizaţiei, Jochen Brühl

În acelaşi timp, cantitatea de hrană donată este în scădere, potrivit lui Brühl, aproximativ o treime din băncile pentru alimente ajungând la capacitate maxima, ceea ce înseamnă că au fost nevoite să impună limite de primire. Potrivit lui Jochen  Brühl, pentru voluntari a fost foarte stresant din punct de vedere psihologic să fie nevoiți să îi refuze pe cei aflaţi la ananghie.

”Oamenii au uriaşe temeri existenţiale şi îngrijorări despre modul în care vor reuşi să plătească (facturile) pentru hrană, întreţinere şi căldură”, a avertizat preşedintele Tafel. Acesta a insistat asupra faptului că băncile pentru alimente nu au posibilitatea să compenseze pentru ”ceea ce statul nu poate face”. 

Germania se confruntă în prezent cu niveluri record de inflație şi cu creşterea rapidă a costului vieţii.

Potrivit unui studiu realizat în octombrie, familiile cu venituri mici sunt cel mai grav afectate de această situaţie. Jochen  Brühl a criticat faptul că ajutoarele de stat au fost adesea insuficiente şi au ajuns prea târziu. Oamenii care vin la băncile pentru alimente nu au economii, oamenii afectaţi de sărăcie trebuind ajutaţi urgent, acum , a avertizat el. În prezent, în Germania există peste 960 de astfel de bănci pentru alimente,  finanţate exclusiv prin donaţîi şi care nu primesc fonduri de la stat, potrivit organizaţiei.

Germania este ”o ţară bogată” şi ar trebui ca toţi cetăţenii săi să poată trece de iarnă fără să sufere lipsuri, a adăugat Brühl.

Patru persoane și-au pierdut viața la o nuntă