Klaus Iohannis

Legea care a pus pe jar România a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre legea pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență a Guvernului 195/2005 privind protecția mediului (Legea mirosurilor), informează Administrația Prezidențială.

Actul normativ introduce un plan de gestionare a disconfortului olfactiv care include măsuri pentru identificarea, prevenirea și reducerea disconfortului olfactiv din cauza unor instalații sau activități.

„Legea introduce termenul de disconfort olfactiv care este „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populației și a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naționale, europene și internaționale în vigoare”, se arată în actul normativ promulgat vineri de șeful statului.  

Inițiativa legislativă este, însă, contestat de Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor – A.R.M.D. (organizație apolitică, profesională ce reunește cele mai mari companii din domeniul deșeurilor – salubritate, colectare, sortare, reciclare, tratare, depozitare), care a făcut un apel către președintele României să nu promulge Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, cunoscută și sub denumirea de „Legea mirosurilor”, fără o analiză atentă a textului legislativ și va solicita pe baza unei fundamentări economice și științifice temeinice reevaluarea acestor reglementări referitoare la disconfortul olfactiv (mirosurile).

Aceștia au subliniat faptul că este deosebit de important că în România există deja o lege în domeniul calității aerului, Legea nr. 104/2011, care transpune Directiva europeană 2008/50/CE și deci nu poate fi modificată și tocmai de aceea cei care au propus aceste observații au apelat la modificarea Legii protecției mediului, în care de altfel acestea nu-și găsesc locul.

„După cum desigur se cunoaște, disconfortul olfactiv cu efect asupra stării de sănătate a populației este dat de concentrațiile de substanțe volatile nocive, existente în aer. Acest lucru este clar și bine definit prin legea calității aerului care a preluat prevederile din Directiva europeană care stabilesc concentrațiile de substanțe volatile, pulberi etc. din aer (măsurabile și determinate științific ca nivel de concentrații) care pot să afecteze sănătatea.

Din cele de mai sus rezultă că introducerea în Legea protecției mediului a acestei noțiuni nu își are rostul deoarece va deschide o cutie a Pandorei, astfel încât fiecare cetățean, grupuri de cetățeni, organizații politice ori de altă natură vor putea să reclame pe oricine, aducând ca argument ,,disconfortul olfactiv” care nu poate fi măsurat și care este diferit de la om la om. Orice reclamație este susținută de ceea ce simte sau pretinde că simte cel ori cei care reclamă”, a transmis A.R.M.D.

Citește și: USR-iștii au nasuri fine și trecere în Parlament, iar ciocolata creează disconfort olfactiv

HashtagNews.ro