HBO Max a spus că ar fi ”iresponsabil” ca filmul să rămână pe platforma sa fără ”o explicație și o denunțare” a ”reprezentărilor sale rasiste”. Și nu doar HBO Max a declarat război filmelor. Un alt exemplu: comedia ”Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox. Simplu, rapid și fără prea multe explicații.

Ne luăm după America și după eternul vis american și luăm de bune doar exemplele negative. Nu a fost desființat doar filmul ”Pe aripile vântului”, ci și cartea scrisă de Margaret Mitchell.

Paradoxal, aveam cartea în casă, tradusă în română și publicată într-o eră comunistă. Pentru că da, comuniștii o publicaseră fără să-și pună mari probleme. Și cu greu publicau comuniștii ceva.

A fost pedepsit și desființat un film clasic, câștigător a 8 premii Oscar. Adică o pagină de istorie descrisă în film: anul 1861 și Războiul Civil. Și încă o pagină de istorie: anul 1939, anul filmului, anul actorilor câștigători, anul publicului. Două pagini de istorie desființate și pedepsite pentru un motiv banal: reprezentau realitățile din acele vremuri.

Se spune că filmul a depășit cartea și asta se întâmplă rar. Și se mai spune și știe ceva. Ceva foarte important: Hattie McDaniel a fost prima femeie afro-americană câștigătoare a premiului Oscar. Da, cea mai bună actriță dintr-un rol secundar. Și asta se știe dar, în momentul de față, e de preferat să se uite.

Vom rămâne, cel mai probabil, cu niște seriale anoste care să mulțumească doar minoritățile. Niște filme anoste care să nu inspire și să nu mai descrie nimic. Care să facă abstracție că istoria există, s-a întâmplat și se întâmplă în fiecare zi.

Eu zic că lumea ar fi mulțumită dacă fiecare ar primi câte un premiu. Condiția ar fi să nu se discute scene din istorie care ofensează. A, și fără oameni albi. Fără caucazieni. Să premiem pe fiecare, zic. Câte un Oscar la toată lumea și, mai ales, pe considerente de etnie, culoare și orientare sexuală.

Ești gay? Ia de-aici un Oscar! Ești maghiar din România și te simți asuprit? Uite un premiu Grammy! Ești un fotograf afro-american? Ia trei trofee Pulitzer, tată. Le meriți pentru faptul că au fost asupriți cei de-aceeași culoare cu tine. Cândva.

Am devenit atât de sensibil și de loviți chiar și de o pană, încât se discută rasismul din Tom și Jerry și perversiunea din filmele Disney. Îi învățăm pe cei mici doar despre discriminarea pozitivă. Și cum să fie răniți. Atât.

Au fost critici la adresa HBO Max, mulți n-au înțeles logica din spatele deciziei, dar au fost și mulți care au aplaudat.

Ca o concluzie personală, sclavia era un produs al vremurilor respective. Corect. Păcat că avem de-a face cu o nouă sclavie: a minților mici și înguste.

Sunt curioasă când vor anula filmele care înfățișează evreii din vremea Holocaustului, asiaticii din Războiul din Vietnam sau, de ce nu, Revoluția Română. E un episod istoric mic la scară internațională, dar mulți se declară răniți. Sau poate dacă mor doar oamenii albi, cenzura nu se aplică.

Citește și: Cărtărescu vrea Premiul Nobel, dar Premiul Nobel nu-l vrea pe Cărtărescu

#News

Foto