Rusia dă în judecată platformele sociale

Rețelele sociale vizate sunt: Facebook, Google, Twitter, Telegram și TikTok

Rusia a anunțat că are intenția de a da în judecată cinci dintre cele mai cunoscute platforme de socializare, pentru că nu ar fi şters postări care ar fi îndemnat minori să participe la proteste considerate ilegale, relatează Reuters.

Astfel, Rusia a dat deja startul proceselor vizând Facebook, Twitter și Google, companiile putând să piardă 4 milioane de ruble, adică aproximativ 54.000 de dolari. Procese similare ar fi fost intentate inclusiv platformelor sociale Tiktok şi Telegram, ulterior. Google nu a dorit să comenteze informaţia publicată de Interfax (agenție rusească de presă), așa cum nici celelalte patru companii nu au răspuns solicitărilor. Potrivit agenției rusești, în data de 2 aprilie vor avea loc primele audieri Google, Facebook și Twitter.

Protestele din Rusia, butonul de click al proceselor împotriva giganților

Procesele care vizează cele cinci platforme sociale au fost deschise de autoritățile din Rusia imediat după protestele de amploare de luna trecută, în urma arestării lui Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Atât Alexei Navalnîi, cât și susținătorii acestuia au afirmat, în repetate rânduri, că pedeapsa primită de 30 de luni de închisoare, pentru nerespectarea termenilor unei condamnări cu suspendare, pentru delapidare, este este nejustificată moral dar motivată politic. Cum era de așteptat, Rusia neagă acuzațiile, mizând pe capetele de acuzare ale lui Navalnîi.

Citește și: „Pana de curent” și atacurile cibernetice