Cum să eviți să fii contaminat nu doar cu coronavirus, ci și cu orice alt virus, în zece pași simpli:

1. Nu strănuta pe oameni! Știu, e foarte tentant să strănuți pe oameni, să tușești pe ei și e foarte enervant când simți nevoia să strănuți și nu ai pe nimeni prin preajmă. E frustrant, știu. Degeaba se agită Ministerul Sănătății cu sfaturi și programe despre cum să eviți virusul, dacă ție îți place să tușești pasional pe alți oameni.

Dacă ești în autobuz, metrou sau lift, mall sau în alt loc aglomerat, nu strănuta pe oameni. Îți vor urma exemplul și vor strănuta și ei pe tine. Poți alege să faci asta într-un șervețel de unică folosință sau într-o mască de protecție dacă te știi tușitor de meserie.

2. Nu linge bara din autobuz! Serios. Deși e o altă chestie foarte tentantă, încearcă să stai departe de lucrurile pe care oamenii pun mâna des. Nu linge clanța, nu linge telefonul prietenilor tăi, nu pupa icoane și nici banda culisantă de la supermarket. A, și dacă ești foarte obișnuit să-ți lingi telefonul personal, dezinfectează-l în prealabil. Dacă nu ai prealabil, ai alcool sanitar. Știu sigur că ai.

3. Nu uita să te speli pe mâini! O dată cu apariția coronavirusului a apărut și moda asta dubioasă de a te spăla pe mâini. Vine tot cu instrucțiuni de la Ministerul Sănătății: apă și săpun, timp de 20 de secunde. Nu pare a fi chiar complicat, dar e destul de greu dacă ești novice într-ale spălatului.

4. Nu te pupa cu alți oameni! Și aici e complicat, pentru că oricui îi place să se pupe. Unii pupă oameni random pe stradă, alții pupă copiii altora, există chiar și cazuri în care oamenii pupă pătimaș alți oameni morți (vezi moaște). Până dispare epidemia, recomandat ar fi să stai departe de pupături.

5. Nu-ți băga degetul în nas! Nici în propriul nas, nici în nasul prietenilor tăi. Nici măcar în nasul străinilor. În primul rând, nu e politicos. În al doilea rând, faci coronavirus. Sau hepatită. Sau Ebola. Și poți muri.

Încearcă să nu-ți atingi nici ochii sau gura, iar dacă nu reziști tentației, vezi punctul 3.

6. Nu mânca medicamente când îți este foame! Iar dacă ai medicamente la îndemână, cere, totuși, și sfatul unui medic înainte să începi ospățul. Știu, tuturor ne fac cu ochiul medicamentele antivirale sau antibioticele, dar nu e chiar ok să le încercăm pe toate fără un aviz.

7. Nu-ți suna prietenii! Chiar dacă te simți rău și vrei să agonizezi cu ei în telefon, nu-i suna. Aș adăuga aici, că nu ajută nici dacă îți este foarte rău și te plângi pe Facebook. Dacă ai febră, tușești, te-ai întors din China sau zonele în carantină, e un număr de telefon unic: 112. Vin niște băieți și te ajută, nu e nevoie să le tușești prietenilor în telefon.

8. Nu crede în știri false! Știi tu, treburile alea cu șerpii care au dus la răspândirea virusului, supa de liliac, coronavirusul care a fost împrăștiat în mod intenționat de marile companii farmaceutice pentru a crește vânzarea unor vaccinuri etc. Coronavirusul nu se ia prin înțepături de tânțari, pachete din China, iar urina de copil mic și ceaiul de leuștean nu te protejează. Sincer.

9. Nu călători. Nici în țară și nici în străinătate. Aici e mai simplu pentru că s-au sistat zborurile cu avionul și, în curând, și accesul la microbuz și tren. Dar te știu dornic de aventură și știu că ai planuri de vacanță primăvăratice în destinații exotice ca Italia sau China. Pune calul deoparte, ai răbdare, vor mai fi concedii. Italia tot acolo rămâne. Serios, ia mâna de pe cal.

10. Stai acasă. Nimic nu e mai plăcut decât să mergi la Cinema, mall, teatru sau fotbal când ești răcit, gripat sau ai coronavirus, dar stai acasă. Știu că e trist când nu poți vorbi la restaurant cu ceilalți prieteni care au și ei coronavirus, dar stai acasă. Știu că, deși nu ai coronavirus, ai vrea să-i îmbrățișezi și pupi pe cei care au, dar stai acasă.

Citește și: Aplicații care te pot ajuta să lucrezi de acasă

#News