Coronavirusul nu s-a lăsat așteptat, fie că l-am importat din Italia sau din alt stat mai mult sau mai puțin european. Cum se pregătește țara noastră? Păi, România ar avea 2500 de paturi în spitalele de boli infecțioase și cam 4000 de paturi la terapie intensivă, în celelalte spitale. Sunt datele pe care ni le dă Ministerul Sănătății. Există și o declarație aici, făcută de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru:

”În celelalte spitale sunt 4000 de paturi la terapie intensivă. Am solicitat tuturor spitalelor să rezerve 10% din paturile de la terapie intensivă pentru eventuale cazuri de coronavirus”, a declarat secretarul de stat.

Bine, avem paturi dar nu avem aparatură. Avem un oarecare număr de paturi dar nu avem cadre medicale. Avem paturi dar nu avem medicamente. Iar dacă avem medicamente, acestea există în farmacii, ambalate frumos, la suprapreț. Nu în spitale.

Pe mine, personal, cifrele nu mă liniștesc foarte mult. O epidemie în România ar duce la aglomerarea secțiilor de terapie intensivă și suprapopularea spitalelor. Deci, cum rămâne cu prioritizarea urgențelor? Un simplu exemplu: Italia. Sistemul medical performant din nordul dezvoltat al Italiei nu prea face față epidemiei cu coronavirus, deci, cum rămâne cu sistemul nostru, care e departe de a fi de lăudat?

Cum ar putea trata România coronavirusul când, în unitățile sanitare, mineria și infecțiile încă sunt la ordinea zilei? Ok, să presupunem că nu se moare de coronavirus dar, ce se întâmplă dacă ai o afecțiune ușoară, o simplă viroză de exemplu, asta pe lângă mult discutatul virus? Ce fac spitalele pentru sistemul tău imunitar? Probabil încă diluează dezinfectanți. Probabil. Și-ți oferă și un număr simpatic de paturi.

Citește și: Epidemia de inconștiență și nepăsare a ofițerului

#News