Închisoarea pe viață pentru violatorii de copii? Un vis frumos și-atât!

Închisoarea pe viață pentru violatorii de copii, un proiect ce n-o să se întâmple prea curând

Cu toate că în alte state închisoarea pe viață este o opțiune viabilă pentru cei ce agresează sexual copii, iată că la noi nu se poate. Cel puțin asta susține guvernul Orban, pus în fața acestei întrebări. Dacă la inițiativa social-democratului Șerban Nicolae, pedepsele aferente pedofililor au crescut la 5-12 ani, în funcție de gravitatea faptei, iată că propunerea celor de la PMP, cu privire la modificarea articolului 218 din Codul Penal, nu a fost primită cu tot atât de mult entuziasm. Mai exact, aceștia au propus mărirea pedepsei de la 5-12 ani la închisoare pe viață pentru oricine este găsit vinovat de abuzul sexual asupra unui copil.

„În prezent, fapta de viol comisă asupra unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Apreciem că, într-un stat de drept, întinderea şi intensitatea represiunii penale trebuie să rămână în limite determinate în primul rând de importanţa valorii sociale lezate pentru cei care înfrâng pentru prima oară legea penală, urmând să crească progresiv pentru cei care comit mai multe infracţiuni înainte de a fi definitiv condamnaţi şi cu atât mai mult pentru cei aflaţi în stare de recidivă

Instrumentul optim pentru o combatere eficientă a infracţiunilor nu este aşadar o mărire exagerată a pedepselor, ci existenţa unui sistem sancţionator proporţional cu gravitatea faptelor săvârşite şi cu ierarhia valorilor sociale într-o societate democratică, susţinut de o aplicare promptă a acestor pedepse de către organele judiciare.

Astfel, prevederea pentru fapta de viol săvârşită asupra unui minor a detenţiunii pe viaţă ca singură sancţiune nu este în acord cu actualul sistem sancţionator al Codului penal, în condiţiile în care această pedeapsă este prevăzută de Codul penal, spre exemplu, pentru infracţiunea de genocid comisă pe timp de război”, a declarat guvernul.

Un copil abuzat, viitor adult cu aceleași obiceiuri

Poate că ar trebui să le amintim demnitarilor faptul că un copil supus perversiunilor sexuale este un viitor adult ce nu-și va găsi niciodată liniștea. Ori că la rândul lui, poate perpetua comportamentul și deveni exact ceea ce urăște cel mai tare, un abuzator de copii. Astfel de cazuri sunt, oricât de neverosimil ar părea, extrem de des întâlnite.

Din punctul nostru de vedere, oricât de drastică ar părea o astfel de măsură, este probabil singura care ar mai calma un pic fenomenul ce a luat atâta amploare în ultima perioadă.

Citește și: Pedepse mai mari pentru cei acuzați de pedofilie

#News