Pedepse mai mari pentru prădătorii sexuali

Un lucru care ar fi trebuit să se întâmple de mult, fără dar și poate! Însă e bine și acum, decât deloc. Cu toate astea, deși e mai bine un pic decât era, nu pare destul!

Pedofilii acuzați vor primi de acum între 5 și 12 ani

Initițatorul amendamentului de lege, Șerban Nicolae, a dorit ca pedepsele inițiale de 4-11 ani să fie majorate la 5-12 ani, pedeapsa în sine fiind variabilă în funcție de gravitatea faptei. Acest amendament se aplică, ca și până acum, faptelor săvârșite contra minorilor de până în 14 ani. Nicolae a propus pedepse mai mari, senatorii au executat. Și bine au făcut!

„Considerăm necesară modificarea actelor legislative care prevăd pedepsirea infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sociale a minorilor, astfel încât orice faptă care implică contact sexual cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani să fie în mod direct încadrată ca viol, fără a fi nevoie de dovezi care să ateste imposibilitatea victimei de a se apăra sau tentativa de a opune rezistenţă. De asemenea, considerăm necesar ca pedeapsa minimă pentru cazurile de viol şi de act sexual cu un minor să fie mărită de la trei la patru ani, având în vedere că, în prezent, foarte multe dintre pedepsele pronunţate sunt pedepse cu suspendare”, se arată în expunerea de motive.

„Totodată, diferenţa de vârstă pentru care infracţiunile nu vor fi sancţionate va scădea de la 3 la 2 ani, cu scopul de a limita situaţiile în care abuzatorul primeşte pedeapsa minimă. De asemenea, propunerea prevede creşterea vârstei minime pentru care este un astfel de act poate fi considerat consimţământ, de la 15 la 16 ani, conform legislaţiei în vigoare”, se precizează în același text.

Citește și: Parlamentarilor nu le prea pasă de violența domestică

Sunt, oare, suficiente aceste pedepse?

Ca să răspundem acestei întrebări trebuie să ne punem o alta: cum îi poate afecta minorului existanța o astfel de întâmplare? Va mai putea el să își desfășoare, după aceea, viața ca un copil normal, ca un viitor om normal? Ori va simți la nesfârșit umbra neagră a tragediei prin care a trecut, ținându-se după el?

Un studiu spune că un procent destul de mare al copiilor abuzați au șanse mari ca la rândul lor să devină abuzatori, atunci când devin adulți. Pentru că o astfel de întâmplare nu te lasă fără sechele, indiferent că ajungi să faci exact lucrul pe care îl detești cel mai mult, ori că te închizi într-un glob de sticlă, refuzând să mai ai vreodată încredere în alt om.

#News