Grecia anunță introducerea „taxei de climă”

Taxa este sezonieră, având efect doar între lunile martie și octombrie.

Grecia
Grecia sursa foto pixabay

Autoritățile din Grecia au decis taxarea suplimentară a turismului în 2024, urmând ca veniturile obținute să fie folosite pentru finanțarea ajutorului în caz de dezastre naturale. Începând cu 2024, turiștii care își planifică o călătorie în Grecia vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar din cauza creșterii taxei de turism pentru toate tipurile de cazare din țară, potrivit ziare.com.

Fostul tarif cerut turiștilor de statul elen până la sfârșitul anului 2023 a fost înlocuit din ianuarie 2024 cu „taxa de climă” pentru finanțarea reconstrucției zonelor afectate de ravagiile naturale. 

Mulți operatori turistici din Grecia numesc noua impunere „taxa pentru rezistență la schimbările climatice”. Valorile precizate mai jos sunt valabile pentru o cameră/pe noaptea de cazare. Taxa nu este inclusă în pachetele turistice vândute în țările de origine ale vizitatorilor. Banii trebuie achitați direct la unitatea de cazare din Grecia, în momentul instalării turiștilor, în funcție de durata șederii.

Astfel,  în Grecia în perioada martie-octombrie, taxa pentru hotelurile de una sau două stele va fi de 1,50 de euro/cameră/noapte, față de 0,50 de euro, hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 3 euro/cameră/noapte, față de 1,50 de euro, hotelurile de patru stele vor fi taxate cu 7 euro/cameră/noapte, față de 3 euro.

 Turiștii cazați la hotelurile de cinci stele vor plăti 10 euro/cameră/noapte, față de 4 euro. În intervalul noiembrie-februarie, taxa variază între 0,50 și 4 euro/cameră/noapte. Guvernul grec se așteaptă ca această creștere să aducă venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024. Noua taxă de cazare impusă de guvernul grec a intrat în vigoare în ianuarie 2024 ca parte a planurilor de finanțare a eforturilor de reconstrucție în urma incendiilor de pădure și inundațiilor grave.

Taxa este sezonieră, având efect doar în lunile aglomerate pentru turism, între martie și octombrie.

 Taxele nu vor fi incluse în prețurile comunicate de operatori și agenții de turism și trebuie plătite local. Guvernul grec a declarat că se așteaptă ca această nouă taxă să genereze venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024, dublând bugetul special de rezerve. Noua taxă se va aplica și în cazul închirierilor pe termen scurt făcute prin platforme online, spre deosebire de taxa anterioară pentru cazare. Schelete de dinozaur vechi de 70 de milioane de ani, descoperite în sudul Transilvaniei