Cristian Tudor Popescu / Cristi Puiu

În cursul zilei de ieri, cunoscutul regizor român Cristi Puiu a șocat opinia publică cu afirmațiile sale, însă și cu atitudinea premergătoare afirmațiilor, de a refuza să poarte mască în incinta festivalului de film TIFF.

„Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Şi ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste”, a spus Cristi Puiu.

„Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a continuat acesta.

„Şi ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini” a mai declarat acesta, apoi.

Cum era firesc, gazetarul Cristian Tudor Popescu nu avea cum să rămână indiferent afirmațiilor lui Cristi Puiu, așadar a intervenit declarând că ceea ce a făcut acesta nu este decât o „măgărie agitatorită menită să-i promoveze filmul”.

„Este o magarie agitatorica menita sa-i promoveze filmul. Daca nu as lua in considerare aceasta posibilitate ar trebui sa-l consider pe distinsul regizor dl Puiu de-a dreptul idiot. Dl Puiu a facut si comparatie intre dictatura lui Ceausescu si regulile de purtare a mastii si distantare fizica. Mai rezulta un indemn la revoluție, spune ca in ’89 au fost niste oameni care au spus ‘Nu’ dictaturii si d-aia putem vedea cum filme. Pentru Dl Puiu ar trebui acum să mai adaug un calificativ pe lângă cel de idiot, dacă nu aș lua în considerare ipoteza de publicitate grosieră făcută filmului, prin care dânsul se alătură personajelor grotești care in mass-media zbiară încontinuu anti-mască și face asta dl Puiu cand numarul mortilor si infectatilor creste zilnic inspaimantator in Romania. In timp ce Romania devine ciumata Europei, dl Puiu ne da un astfel de exemplu. Ar trebuie sa alatur si calificativul nesimtit la ce-a facut dl Puiu”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Pe de altă parte, una dintre cele mai amuzante glume ieșite pe internet în cursul serii trecute spunea cam așa: „Dacă Cristi Puiu deplânge soarta celor ce stau 200 de minute cu masca pe față, poate că ar trebui să facă data viitoare filme mai scurte”. O alta menționa faptul că atitudinea lui Puiu este una firească, de vreme ce actorii nu ar putea mânca minute în șir ciorbă cu masca pe figură.

Citește și: Tudor Giurgiu, despre situația cinematografelor în plină stare de alertă

#News