Comisia Europeană: România, una din țările europene aflate în pericol de a nu-și îndeplini obiectivele privind gestionarea deșeurilor până în 2025

Este vorba despre gestionarea deşeurilor municipale și a deşeurilor de ambalaje

Deseuri Bistrita Nasaud - Foto ziardebistrita.ro -
Deseuri Bistrita Nasaud - Foto ziardebistrita.ro -

Comisia Europeană a dat publicităţii un raport în care identifică statele membre expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 privind pregătirea pentru reutilizarea şi reciclarea deşeurilor municipale şi a tuturor deşeurilor de ambalaje şi obiectivul pentru 2035 privind depozitarea deşeurilor.18 state membre riscă să nu îndeplinească unul sau ambele obiective pentru 2025, potrivit g4media.ro.

Estonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Letonia, Portugalia, Spania şi Suedia riscă să nu îndeplinească obiectivul privind deşeurile municipale. Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria sunt expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje

. Unele ţări continuă să depoziteze cea mai mare parte a deşeurilor lor municipale şi probabil nu vor îndeplini obiectivul de depozitare a deşeurilor pentru 2035. Comisia prezintă recomandări pentru aceste state membre, pe baza sprijinului financiar şi tehnic continuu acordat pentru îmbunătăţirea performanţei în materie de gestionare a deşeurilor. „Implementarea pe teren a măsurilor de reducere şi reciclare a deşeurilor este esenţială pentru tranziţia noastră către economia circulară.

Transformarea deşeurilor în resurse ne ajută pe calea către neutralitatea climatică, sporeşte securitatea aprovizionării cu energie şi materii prime şi creează locuri de muncă şi oportunităţi de inovare la nivel local.

Raportul de alertă timpurie ne permite, în strânsă cooperare cu statele membre, să detectăm deficienţele, să luăm măsuri pentru a ne îndeplini obiectivele înainte de expirarea termenelor-limită şi să facem schimb de bune practici în ceea ce priveşte buna gestionare a deşeurilor”, a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius. 

În fiecare an, europenii generează în medie 530 kg de deşeuri municipale pe persoană (deşeuri provenite din gospodării şi deşeuri similare generate de întreprinderi

.Deşeurile municipale reprezintă unul dintre cele mai complexe fluxuri de deşeuri care trebuie gestionate. În UE, aproximativ 50% din deşeurile municipale sunt reciclate sau transformate în compost,  23% fiind depozitate. Cantitatea de deşeuri de ambalaje generate creşte constant. Între 2013 şi 2020, cantitatea de deşeuri de ambalaje generate a crescut cu 15% în întreaga UE, ajungând la aproape 80 de milioane de tone. Aproximativ 64% din deşeurile de ambalaje sunt reciclate în prezent, dar rata de reciclare variază în funcţie de material. Peste 75% din ambalajele din hârtie, carton şi metal sunt reciclate, comparativ cu mai puţin de 40% din materialele plastice – o problemă în majoritatea ţărilor UE, multe dintre acestea riscând să nu îndeplinească obiectivul specific privind reciclarea deşeurilor de ambalaje din plastic.

Situație alarmantă în Canada din cauza sutelor de incendii scăpate de sub control