Situație alarmantă în Canada din cauza sutelor de incendii scăpate de sub control

 Peste 20.000 de canadieni au fost evacuaţi în întreaga ţară, dintre care peste jumătate în Quebec

Pompierii din Canada continuă să lupte cu sute de incendii care fac ravagii în toată țara. Fumul s-a răspândit în SUA, unde se înregistrează cel mai toxic aer de zeci de ani – chiar din istorie în unele orașe,  mai multe evenimente în aer liber fiind anulate, potrivit digi24.ro.

Peste jumătate din cele 414 incendii din toată țara sunt scăpate de sub control, a spus ministrul pentru situații de urgență, Bill Blair.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au propus Canadei să trimită aproape 300 de pompieri care să lupte împotriva incendiilor de pădure care fac ravagii.

 „Suntem solidari cu Canada împotriva teribilelor incendii de pădure. Canada a cerut UE o susţinere prin Mecanismul Protecţiei Civile, iar noi răspundem prompt”, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen.Regiunea Québec este afectată de incendii „istroice” – după provinciile Alberta (vest) şi Nova Scotia (est) în timp ce fumul afectează Statele Unite, până la New York și Washington, unde poluarea a ajuns la cote istorice. Situaţia este considerată „excepţională” de către autorităţile canadiene, prin numărul de hectare arse în această perioadă a anului. De altfel, Canada se confruntă cu un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au avut loc de la începutul lui 2023, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, un nivel peste media ultimelor decenii.

Paul Kovacs, directorul executiv al Institutului pentru Reducerea Pierderilor Catastrofale de la Universitatea Western, a declarat că țara înregistrează, în ultima vreme, două vârfuri ale incendiilor: unul la sfârșitul verii și unul în primăvară.

 Peste 20.000 de canadieni au fost evacuaţi în întreaga ţară, dintre care peste jumătate în Quebec, unde Guvernul se pregătea de evacuarea altor 4.000 de oameni.

Fumul de la incendiile de vegetație din Canada s-a răspândit și deasupra Statelor Unite. În mai multe orașe americane, evenimentele în aer liber au fost interzise. Zeci de milioane de oameni din SUA sunt sub alertă de poluare a aerului. La New York și Washington DC se înregistrează cel mai toxic aer din istoria recentă. Locuitorilor acestor orașe, precum și celor din Philadelphia, Chicago și Boston li s-a cerut să rămână în case.Maramureș. Bărbat arestat preventiv pentru schingiuirea repetată a unui câine