Australia de Sud afectată de mai multe incendii de vegetaţie din cauza temperaturilor ridicate

Este vorba despre12 incendii separate

Foto: Pixabay.com

Pompierii din Australia de Sud luptă cu mai multe incendii de vegetaţie pe fondul temperaturilor ridicate. Pompieri şi aeronave pentru stingerea incendiilor au fost mobilizate în cadrul operaţiunilor de stingere a mai multe incendii de vegetaţie active în statul Australia de Sud, în contextul unor condiţii meteorologice extreme, potrivit stiripesurse.ro.

 Şeful Serviciilor de Urgenţă din statul Australia de Sud, Joe Szakacs, a declarat că la ora 14:00 (ora locală), echipaje ale Serviciului de Pompieri din ţară şi ale Serviciului Metropolitan de Pompieri luptau cu 12 incendii separate, ajutaţi de aeronave pentru stingerea flăcărilor.

Temperaturile din mare parte a statului Australia de Sud au depăşit vineri 40 de grade Celsius, vântul intens şi furtunile cu fulgere amplificând riscul de declanşare a incendiilor. Potrivit Serviciului naţional de pompieri, riscul de incendii este cel mai ridicat din ultimii ani. Brett Loughlin, ofiţer şef în cadrul acestui serviciu, a declarat că, în cele 24 de ore până vineri după-amiază, 30.000 de fulgere au fost înregistrate în Australia de Sud.

Condiţiile meteorologice extreme au lăsat fără curent 7.800 de clienţi din acest stat australian.

Loughlin a declarat că nu au fost consemnate pagube majore din cauza incendiilor. El a avertizat că pericolul nu a trecut. „Avem multe condiţii dificile de trecut înainte ca acest risc să fie atenuat. Mai avem ore şi ore înainte, iar oamenii trebuie să rămână vigilenţi. Din păcate, o mare parte a Australiei de Sud prezintă un risc în actualele condiţii”, a adăugat Loughlin. O îmbunătăţire a condiţiilor meteorologice este aşteptată în Australia de Sud vineri seara. Astfel, în anumite zone ale statului fiind prognozate 80 mm de precipitaţii în weekend, ceea ce a determinat Serviciul Statal pentru Situaţii de Urgenţă să emită avertizări de inundaţii. A fost desemnată culoarea anului 2024