Noi reguli pentru bunăstarea animalelor în Uniunea Europeană

Comisia a propus noi norme privind bunăstarea câinilor și pisicilor crescute, ținute și comercializate ca animale de companie

Ciine
Ciine sursa foto pixabay

Comisia Europeană a propus joi cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului. Printre acestea se află creșterea spațiului pentru animale, descărcarea animalelor pentru anumite perioade de odihnă, hrănire și adăpare în timpul călătoriilor lungi. Normele vor duce la apariția de costuri suplimentare pe lanțul de aprovizionare, potrivit g4media.ro.

Comisia a propus noi norme privind bunăstarea câinilor și pisicilor crescute, ținute și comercializate ca animale de companie, în scopuri economice.

Noile norme privind bunăstarea și trasabilitatea câinilor și pisicilor vor stabili, pentru prima dată, standarde uniforme ale UE pentru creșterea, adăpostirea și manipularea câinilor și pisicilor în unitățile de reproducție și în magazinele de animale de companie și în adăposturi. Trasabilitatea câinilor și pisicilor va fi consolidată prin identificarea și înregistrarea obligatorie în bazele de date naționale pentru a combate traficul ilegal și a controla mai bine condițiile de bunăstare a animalelor în unități.

 Principalele modificări propuse de Comisia Europeană sunt reducerea duratei călătoriilor, în timpul călătoriilor de lungă durată, animalele trebuind descărcate pentru anumite perioade de odihnă, hrănire și adăpare.

Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificării și animalelor vulnerabile, cum ar fi vițeii neînțărcați și animalele gestante. Transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiții stricte, incluzând transportarea exclusiv pe timp de noapte, în cazul în care temperaturile depășesc 30 grade. Atunci când temperaturile sunt sub 0 °C, vehiculele rutiere trebuie să fie acoperite, circulația aerului în compartimentul pentru animale trebuind controlată, pentru protejarea animalelor de expunerea la vânt în timpul călătoriei.

Propunerea stabilește norme uniforme ale UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor care sunt crescuți sau ținuți în unități de reproducție, în magazine de animale de companie, precum și în adăposturi.

Pentru prima dată, se vor aplica standarde minime în ceea ce privește creșterea, adăpostirea, îngrijirea și tratarea acestor animale în întreaga UE. Cerințele stricte în materie de trasabilitate, împreună cu controale automatizate pentru vânzările online, vor ajuta autoritățile să controleze creșterea și comercializarea câinilor și pisicilor, și vor permite cumpărătorilor, să verifice dacă identificarea și înregistrarea acestora sunt corecte.

Statele membre vor trebui să ofere instruire responsabililor cu manipularea animalelor. Orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanța deținerii responsabile a animalului. Importurile de câini și pisici vor trebui să respecte standarde echivalente de bunăstare. A fost desemnată culoarea anului 2024