Durata de funcționare a bateriilor telefoanelor mobile, crescută până la 9 ani

La anumite frecvenţe, undele sonore îndepărtează rugina de pe un nanomaterial numit MXene, readucându-l aproape de starea sa iniţială

Bateriile de telefoane mobile cu o durată de viaţă de până la nouă ani ar putea deveni realitate cu ajutorul undelor sonore de înaltă frecvenţă utilizate pentru a îndepărta rugina care le inhibă performanţa, potrivit unei echipe de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea RMIT din Australia, potrivit digi24.ro.

Cercetătorii au constatat că, la anumite frecvenţe, undele sonore îndepărtează rugina de pe un nanomaterial numit MXene, readucându-l aproape de starea sa iniţială, potrivit anunţului făcut miercuri.

Aceasta ar putea însemna că oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape de obţinerea unei alternative cu durată de viaţă mai lungă la litiu. În Australia, doar 10% dintre bateriile uzate de dispozitive portabile, inclusiv cele pentru telefoane mobile, sunt colectate pentru reciclare. Cauza majoră a acestei probleme o reprezintă costul ridicat al reciclării litiului şi a altor materiale din baterii, a remarcat echipa de cercetători. Oamenii de ştiinţă, care şi-au publicat constatările în jurnalul ştiinţific Nature Communications, estimează că această metodă poate prelungi de până la trei ori durata de viaţă a componentelor bateriei, până la nouă ani. Această metodă creează oportunităţi pentru ca nanomaterialul să fie utilizat într-o gamă mai largă de domenii – stocarea energiei, senzori, transmisie wireless şi altele.
Cu toate că această inovaţie este promiţătoare, următorul pas pe care trebuie să îl facă echipa de cercetători va fi să colaboreze cu industria pentru a integra dispozitivul acustic în sistemele şi procesele de producţie existente.

Bărbat arestat preventiv pentru agresarea soţiei