Molecule organice într-o galaxie îndepărtată, detectate în premieră de telescopul James Webb

Ele sunt la o distanță de peste 12 miliarde de ani-lumină

Astronomii au detectat cele mai îndepărtate molecule organice cunoscute din univers cu ajutorul telescopului spațial James Webb. Este pentru prima dată când Webb a detectat molecule complexe în universul îndepărtat fiind descoperite într-o galaxie cunoscută sub numele de SPT0418-47, situată la peste 12 miliarde de ani-lumină distanță, potrivit .g4media.ro.

Descoperirea aruncă lumină asupra interacțiunilor chimice care au avut loc în primele galaxii din univers și asupra modului în care acestea au legătură cu formarea stelelor.

Pe Pământ, moleculele, numite hidrocarburi aromatice policiclice, pot fi găsite în fum, funingine, smog, gaze de eșapament ale motoarelor și incendii de pădure. La baza moleculelor organice se află carbonul, considerat a fi unul dintre elementele constitutive ale vieții, deoarece este un element cheie în aminoacizi, care formează proteinele. Lumina din galaxia prăfuită a început să călătorească prin cosmos când universul avea mai puțin de 1,5 miliarde de ani, doar 10% din vârsta sa actuală de 13,8 miliarde de ani.

Galaxia a fost observată pentru prima dată în 2013 de către telescopul South Pole Telescope al National Science Foundation. De atunci, a fost observată și de alte observatoare, cum ar fi Telescopul spațial Hubble și Atacama Large Millimeter/submillimeter Array din Chile

Dar capacitățile în infraroșu ale telescopului Webb, care poate vedea lumina invizibilă pentru ochiul uman și poate privi prin praful cosmic, au reușit să surprindă noi detalii despre galaxie. Iar observatorul spațial a primit o mână de ajutor de la un fenomen numit lentilă gravitațională.

„Această mărire are loc atunci când două galaxii sunt aproape perfect aliniate din punctul de vedere al Pământului, iar lumina de la galaxia din fundal este deformată și mărită de galaxia din prim-plan într-o formă asemănătoare unui inel, cunoscută sub numele de inel Einstein”, a declarat coautorul studiului Joaquin Vieira, profesor de astronomie și fizică la Universitatea Illinois Urbana-Champaign.

Cutremurul de 5,2 din judeţul Arad a fost urmat de 14 replici