Gabriela Firea: Îmbunătățim programul prin care sprijinim financiar cupluri infertile

Potrivit ministrului Familiei, se fac modificări în regulamentul programului național social pentru creșterea natalității

Îmbunătățim programul prin care sprijinim financiar cupluri infertile, a declarat Gabriela Firea. Pentru a-i ajuta și mai mult pe acești tineri, se fac modificări în regulamentul programului național social pentru creșterea natalității

Gabriela Firea: FOARTE IMPORTANT! Aceste modificări vizează doar dosarele depuse după publicarea noului regulament! Pentru dosarele deja depuse folosim regulamentul acum în vigoare.

„Ce schimbări importante facem, în urma analizării a peste 7.600 de dosare: lansăm o platformă digitală pentru depunerea dosarelor, în paralel cu transmiterea pe email-ul cunoscut deja. Va fi interzisă, însă, transmiterea dublată a dosarelor. – majorăm de la 5 la 15 zile perioada în care pot fi trimise completări ale dosarului, dacă se constată documente lipsă sau completate greșit. – unitate medicală poate fi schimbată doar până când solicitantul este declarat eligibil”, a declarat Gabriela Firea . Farmaciile sau clinicile care solicită taxe în plus beneficiarilor vor fi excluse din program, reînscrierea în program se poate face numai după finalizarea fără succes a unei proceduri de fertilizare in vitro, în baza unor documente medicale.

Gabriela Firea: Proiectul noului regulament se află în consultare publică pe site-ul Ministerului Familiei pentru următoarele 10 zile. REPET, aceste modificări se aplică doar pentru dosarele depuse după publicarea în Monitorul Oficial a noilor reguli.


În curând, se va completa hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat programul pentru a le permite și doamnelor sau domnilor, cetățeni români, care au parteneri de altă naționalitate dar locuiesc în România să beneficieze de sprijin. Am primit până acum peste 16.000 de mesaje, însă nu toate au fost dosare propriu-zise sau documente dublate. Suntem la zi cu înregistrarea și avem circa 8.000 de dosare, iar peste 7.600 dintre ele au fost deja analizate. De asemenea, 4.200 de contracte au fost transmise către beneficiari pentru semnare și aproape 3.000 de vouchere au ajuns sau sunt pe drum către beneficiari. Prin Programul național pentru creșterea natalității sprijinim cuplurile infertile cu 15.000 de lei pentru fiecare procedură de fertilizare in vitro, până la maximum trei pe an. ” Mă bucur că aceste vouchere sunt din ce în ce mai folosite în farmacii și clinici. Avem deja câteva zeci de doamne care au sarcini în evoluție și abia aștept să dau tuturor vești despre bebelușii, când vor veni pe lume”, a declarat Gabriela Firea.

Linie de gardă în medicină legală la Spitalul Judeţean Brașov