Fotosinteza
Fotosinteza. Sursa foto: Colegu. Info

 Descoperire uluitoare a unui grup de cercetători de la Cambridge, din care face parte și dr Virgil Andrei de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied din Cambridge, potrivit observatornews.ro.

 Aceștia au dezvoltat „frunze artificiale” plutitoare care produc combustibil nepoluant din lumina soarelui şi apă

Este prima oară când se produce combustibil curat pe apa. Dacă sunt extinse, frunzele artificiale ar putea fi folosite pe căile navigabile, în porturi sau chiar pe mare, contribuind la reducerea dependenţei industriei maritime globale de combustibilii fosili.

Grupul de cercetare al profesorului Erwin Reisner din Cambridge studiază problema energiei şi epuizarea combustibililor fosili în viitor, căutand soluţii durabile şi alternative la benzină. Cercetătorii s-au concentrat  pe principiile fotosintezei, dezvoltând o frunză artificială care produce gaz de sinteză. Acesta este un intermediar cheie  pentru producerea mai multor substanţe chimice şi farmaceutice, chiar din lumina soarelui, dioxid de carbon şi apă. 

„Frunzele artificiale ar putea reduce substanţial costul producţiei durabile de combustibil, dar, din moment ce sunt atât grele, cât şi fragile, sunt dificil de produs la scară şi de transport”, a spus dr.Virgil Andrei de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied din Cambridge, colaboratorul lucrării.

„În acest studiu, noi demonstrăm că putem fabrica frunze artificiale subţiri, uşoare şi flexibile. Aceste frunze folosesc de 15 ori mai puţin material faţă de tehnologiile convenţionale, care aduce avantaje economice şi ecologice. În plus, panourile pot pluti pe suprafaţa apei ca o frunză de lotus, ceea ce înseamnă că nu concurăm cu agricultura sau terenul de locuit”, a mai declarat Virgil Andrei. Cercetătorii au proiectat dispozitive ultra-subţiri, flexibile, care se inspiră din fotosinteză, procesul prin care plantele transformă lumina soarelui în hrană. Dispozitivele autonome sunt suficient de uşoare pentru a pluti,  puțând fi folosite pentru producerea unei alternative durabilă la benzină fără a ocupă spaţiu pe uscat.