Somn
Somn. Sursa foto: Sanatate.acasa.ro


Persoanele care sforăie prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de cancer, boli de inimă și demență. Apneea obstructivă de somn este o afecțiune caracterizată prin sforăit zgomotos și oprirea repetitivă a respirației, fiind o tulburare severă, cu urmări grave, potrivit ultimelor studii, potrivit antena3.ro. Descoperirile recente ale cercetătorilor au la baza trei studii mari realizate în Europa, acestea fiind prezentate la congresul Societății Europene de Respirație de la Barcelona.

Sindromul de apnee obstructivă în somn (SAOS) afectează aproape un miliard de persoane cu vârste între 30 și 69 de ani, potrivit datelor Național Library of Medicine (SUA)

Este vorba despre o tulburare în care respirația se oprește și se reia repetitiv, în timpul somnului, persoanele supraponderale și obeze fiind cele mai afectate.

 Pereții gâtului se relaxează și se contractă, respirația normală fiind oprită de mai multe ori pe noapte.

„Se știa deja că pacienții cu sindrom de apnee obstructivă în somn au un risc crescut de cancer, dar nu a fost clar dacă acest lucru se datorează sau nu SAOS în sine sau unor factori de risc aferenți, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare și stilul de viață. Descoperirile noastre arată că privarea de oxigen din cauza SAOS este asociată cu cancerul”, a declarat medicul Andreas Palm, cercetător la Universitatea Uppsala, din Suedia.

Autorii studiului au analizat datele a 62.811 suedezi cu cinci ani înainte de a începe să fie tratați pentru apnee obstructivă în somn cu o mască CPAP (presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii)

„Descoperirile acestui studiu evidențiază necesitatea de a considera apneea netratată ca un factor de risc pentru cancer. Medicii trebuie să fie conștienți de posibilitatea apariției cancerului atunci când tratează pacienții cu SAOS. Cu toate acestea, generalizarea nu este justificată”, a mai declarat Andreas Palm. „

Un al doilea studiu a descoperit o legătură între apnee și degenerarea cerebrală, pe baza testelor de somn efectuate timp de cinci ani, pe 358 de persoane, cu vârste peste 65 de ani, în Elveția

Un al treilea studiu a fost realizat în Franța, potrivit căruia pacienții cu apnee obstructivă severă prezintă un risc mai mare de a dezvoltă cheaguri de sânge (tromboembolism venos), care pot declanșa atacuri de cord sau accident vascular cerebral.

Un japonez are o meserie ideală: nu face nimic, dar câștigă bani