Un şerpaş nepalez a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, deţine recordul de la cea de-a 22-a sa ascensiune pe Everest, supranumit și „acoperișul lumii”, efectuată în 2018.

Şerpaşul nepalez Kami Rita a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest, stabilind astfel un nou record, a anunţat miercuri organizatorul expediţiei. „A atins cu succes vârful în această dimineaţă, în timp ce ghida un alpinist vietnamez”, a declarat Mingma Sherpa, reprezentantul agenţiei Seven Summit Treks, potrivit hotnews.ro.

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, deţine recordul de la cea de-a 22-a sa ascensiune pe Everest, supranumit și „acoperișul lumii”, efectuată în 2018, când a doborât recordul anterior pe care l-a împărţit cu alţi doi şerpaşi, ambii retraşi din activitate.

Ghid de mai bine de douăzeci de ani, Kami Rita Sherpa a atins pentru prima dată cel mai înalt vârf al planetei (8.848 de metri) în 1994. De atunci, el a urcat aproape în fiecare an pe Everest şi, în mai multe rânduri, a condus chiar prima echipă de tehnicieni de acces pe corzi responsabilă cu deschiderea drumului către vârf. „Aceste recorduri nu au fost stabilite cu intenţia de a le atinge, ci ca parte a slujbei mele de ghid”, a declarat Kami Rita în aprilie, în timp ce se îndrepta către tabăra de bază. Supranumit „Omul Everestului”, Kami Rita Sherpa s-a născut în 1970 la Thame, un sat din Himalaya recunoscut drept o adevărată pepinieră de alpinişti talentaţi. Ghizii nepalezi, de obicei şerpaşi din văile din jurul Everestului, sunt consideraţi pilonii industriei de alpinism din Himalaya. Nepalul deţine opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume şi primeşte sute de alpinişti în fiecare primăvară, când temperaturile sunt mai calde şi vânturile în general calme.

Alertă într-un liceu din Gorj, după prăbușirea unei bucăți din tavan