M-am oprit la un videoclip pe Facebook și la un nume: Laurent Lombard. Un alt activist de mediu, un alt strigăt pentru ajutor și pentru o trezire la realitate. Un alt viitor sumbru.

Trăim prea mult în trecut, ne e prea teamă de prezent și nu avem niciun viitor.

Vrem la mare și vrem ca marea să fie curată. Vrem să fim sănătoși, protejați și să fim respectați pentru alegerile pe care le facem. Purtăm măști și mănuși pentru că avem grijă de noi și de ceilalți. Știm să ne ajutăm și știm să ajutăm pentru că avem discernământ. Și pentru că ne simțim mândri să facem parte dintr-o specie superioară. Ne numim oameni. Doar că suntem doar oameni, fără umanitate.

Vrem curățenie, vrem un vaccin și vrem un viitor sigur și blând pentru copiii noștri. Vrem să le lăsăm ca moștenire un ADN puternic și o sănătate de fier. Vrem să le dăm tot ceea ce e mai bun, vrem să-i ferim de orice virus și de orice boală și schimbăm până și legile pentru ei. Pentru viitor.

O singură întrebare refuzăm să ne punem: unde? Unde vor locui generațiile viitoare?

Am răspunde ironic și atotștiutor că aici, pe Pământ. În acest oraș sau în acest sat. Sau lângă acest munte. Sau pe țărmul acestei mări.

Revenind la mare și la ocean: sunt infecte. Sunt infecte pentru că teama noastră de infecție a fost fix cea care a distrus și care continuă să distrugă. Pentru că ne vrem în siguranță:

”Ce-ai zice de un înot cu COVID-19 în această vară …?

Știind că s-au comandat peste 2 miliarde de măști de unică folosință, în curând pot exista mai multe măști decât meduze în apele Mediteranei!

Este responsabilitatea tuturor să evite această nouă poluare, dar și a aleșilor noștri, a deputaților și a autorităților publice. Într-adevăr, de câțiva ani, unele municipalități încearcă să lupte împotriva tuturor acestor brutalități care ne distrug mediul și care ne distrug sănătatea pe termen lung. Ar putea fi timpul să unim toate inițiativele corecte pentru a rezolva această nouă poluare cât mai rapid și cât mai ferm posibil.

Criza de sănătate ne-a permis să vedem ce este mai bun și cel mai rău, iar dacă nu facem nimic, e timpul să ne așteptăm la ceea ce este mai rău. E o chestiune de bun simț care ne poate ajuta să evităm toate acestea.

Ca să concluzionez, aș spune că o mască de unică folosință trebuie să fie aruncată la coșul de gunoi”.

Asta spune Laurent Lombard. Sunt mai multe măști decât meduze, sunt bombe cu ceas ecologice și, da, nu e doar noul coronavirus. Ci o nouă și o gravă formă de poluare.

Ne vrem în siguranță și înotăm printre măști, sticle goale de dezinfectant de mâini și mânuși de latex. Și adăugăm și deșeurile aruncate (da, tot de noi) în mare, an de an: pahare de unică folosință și alte obiecte de plastic sau aluminiu.

Vrem un viitor sigur și un viitor sănătos. Și distrugem absolut totul: pentru acel viitor sigur și sănătos.

Cirește și: Harghita, Covasna și urșii condamnați la moarte

#News

Foto