Un complex neolitic din nordul Angliei, asemănător cu Stonehenge, deschis publicului

Thornborough Henges”este un ansamblu alcătuit din trei misterioase structuri circulare, care datează de acum 3.500-2.500 de ani î.e.n.

Un vast sit preistoric supranumit ”Stonehenge din Nord” pentru similarităţile sale cu celebrul şi enigmaticul complex neolitic s-a deschis pentru public în nordul Angliei, după ce a fost preluat în patrimoniul naţional britanic. ”Thornborough Henges” este un ansamblu alcătuit din trei misterioase structuri circulare, care datează de acum 3.500-2.500 de ani î.e.n, potrivit.g4media.ro.

Reprezintă unul dintre siturile cele mai vechi din ţară şi aminteşte de Stonehenge, situat în sud-vestul Angliei, înscris în patrimoniul mondial UNESCO, fiind alcătuit dintr-o serie de pietre monumentale formând un ansamblu de cercuri misterioase, care atrag în fiecare an mii de persoane cu prilejul unor ritualuri păgâne dedicate solstiţiului. 

Agenţia guvernamentală care administrează patrimoniul britanic, Historic England, a anunţat că situl va fi deschis publicului. Potrivit administraţiei, este ”probabil cel mai important sit antic situat între Stonehenge (sud-vestul Angliei, n.red) şi insulele Orkney din Scoţia” Deşi vestigiile sunt în continuare vizibile în mare parte, n-au fost foarte bine conservate deoarece zona a fost cultivată masiv pe parcursul anilor. De la înălţime, se disting în mod clar cercurile de mari dimensiuni. Situl neolitic reprezintă ”o legătură cu strămoşii noştri, de-a lungul a mii de ani, inspirând un sentiment de uimire şi de mister”, a precizat directorul Historic England, Duncan Wilson. 

”Suntem încântaţi că am obţinut acest sit foarte important pentru naţiune şi ne vom îngriji ca aceste monumente magnifice să fie în siguranţă şi să fie conservate pentru generaţiile viitoare”, a mai spus el.

 Deschiderea pentru public este posibilă în urma unui acord încheiat în 2016, prin care societatea de construcţii Tarmac a cedat situl, după mai mulţi ani de polemici asupra exploatării carierelor din regiune de către companie. Potrivit cercetătorilor, situl era vizibil pe mai mulţi kilometri în orice direcţie. Cercurile ample, cu diametre de peste 200 de metri, au fost cu siguranţă locuri de adunare pentru ceremonii, dar au servit în mod egal şi ca spaţii de întâlnire şi pentru schimburi comerciale.

Alexandru Rafila, despre cazurile de șpagă din sistemul medical: E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale pentru serviciile pe care le oferă