Sursa foto: Radio Eco Natura
Sursa foto: Radio Eco Natura

Defrișările din Brazilia reprezintă o consecință a clasei politice.

Organizaţia non-guvernamentală MapBiomas a lansat o platformă care face posibilă încrucişarea datelor satelitare privind evoluţia despăduririlor cu registrele de amenzi şi arestări aplicate de autorităţi pentru a pedepsi defrişările ilegale.

Defrișările ilegale din Brazilia distrug, zi de zi, pădurile amazoniene

Potrivit constatărilor, de la venirea la putere a preşedintelui Jair Bolsonaro, în ianuarie 2019, doar 2,17% dintre alertele evidenţiate de sateliţi au condus la o intervenţie a organismelor guvernamentale.

În pofida abundenţei de informaţii şi de dovezi privind infracţiunile împotriva mediului, acţiunile de supraveghere pentru limitarea defrişărilor rămân încă foarte departe de necesar”, a explicat Ana Paula Valdiones de la Instituto Centro de Vida (ICV).

ICV este una dintre asociaţiile membre ale proiectului MapBiomas, la care colaborează de asemenea mai multe universităţi.

Noua platformă arată că din ianuarie 2019 până în martie 2022 intervenţiile autorităţilor federale au vizat doar 13,1% din zonele defrişate

În primii trei ani de mandat ai lui Jair Bolsonaro, fenomenul defrişărilor a crescut cu peste 75% comparativ cu media anuală din deceniul precedent, arată Radio Eco Natura.

Preşedintele de extremă dreapta a fost vizat de critici severe din partea comunităţii internaţionale în august 2019, în faţa recrudescenţei incendiilor forestiere din Amazonia.

Ecologiştii îl acuză în special de favorizarea impunităţii căutătorilor de aur, a agricultorilor şi a traficanţilor de cherestea, care practică despăduriri ilegale.