Biserica Catolică în 2018

Undeva prin luna august 2018, Papa Francisc a făcut o vizită în Irlanda, vizită care a fost foarte mediatizată și care a scos la iveală un nou val de scandaluri în ceea ce privește abuzurile sexuale.

În Germania, în urma unei anchete, s-a ajuns la concluzia că din 1946 până în 2014, 1.670 de clerici au agresat 3.677 de copii. Autoritățile civile din alte națiuni au demarat investigații, Biserica Catolica fiind iar în vizor. Și nu se termină aici. În Statele Unite, tot în 2018, un mare juriu din Pennsylvania a susținut că, pe parcursul a 70 de ani, peste 1.000 de copii au fost abuzați de peste 300 de preoți din întregul stat. Autoritățile bisericești au tăcut, au ascuns, au ignorat victimele și i-au protejat pe prădători.

Și nu e tot.

Revenind la vizita făcută în Irlanda în 2018: Francisc a repetat două cuvinte: ”rușine și întristare”. De parcă două cuvine ar salva ceva. A repetat cuvintele astea înainte, în timpul și după călătoria sa, ca pe niște acte de adevărată penitență. Doar că penitența nu ajută victimele.

Biserica Catolică în 2020

Mai nou, un cardinal a demisionat, acuzat fiind că a protejat un preot pedofil care a molestat zeci de băieți. Cu toate acestea, Cardinalul Barbarin a spus că respecta regulile Vaticanului de la acea vreme. Eu nu înțeleg ce reguli. Cele divine? Ale bisericii? Ce reguli?

Ce face Papa? Păi, îi permite demisia controversatului arhiepiscop de Lyon, cu toate că încercarea anterioară a lui Barbarin de a demisiona a fost respinsă de Vatican. A, deci toate la timpul lor.

Barbarin, în vârstă de 69 de ani, a devenit arhiepiscop al Lyonului în 2002. El a fost acuzat că l-a protejat preotul Bernard Preynat de-a lungul anilor 1980 și 1990.

Cel mai probabil, va urma un proces, păreri de rău și ceva penitență, niște scuze publice în care vor reapărea cuvintele ”rușine și întristare”. Că 2020 nu e prea departe de 1980, când ești angajat de Biserica Catolică.

Citește și: Violența în două filmulețe simple

#News