Violența nu ține cont de vârstă și nici de gen și nici de geografie. Vorbeam azi de educația și realitatea românească, violență și metode de prevenție. Sau soluții. Până am dat peste un videoclip.

Cea de pe jos e o fată de 15 ani. Și dacă era un băiat de 15 ani, tot nu era ok. Dar, pentru a respecta realitatea, e o fată. De 15 ani. Nu, nu acum 15 ani, ci joi. Joi, 5 februarie 2020, în Brooklyn, New York, o persoană e călcată în picioare, în plină stradă, de o gașcă de măcar 10 băieți. Indiferent de vârsta lor, nu sunt băieței. Sunt băieți, cu predilecție spre bărbați. Măcar 10 bărbați calcă în picioare o femeie, în 2020.

Și acum, spuneți-mi voi: despre ce ar trebui să fie vorba? Despre faptul că mulți băieți au tăbărât pe o fată? Că mulți bărbați au călcat în picioare o femeie? Că erau băieți sau bărbați de culoare? Că era în New York, nu la Vaslui?

Ce putea să facă fata aia atât de grav, încât să justifice reacția lor? În gașcă, adică. Ce putea fata aia să facă, în așa fel în cât să se apere? Cum te aperi dacă ai 15 ani, 50 de kile și sar pe tine măcar 10 inși, indiferent de sexul tău. Sau al lor?

Pe plaiuri mioritice, se întâmplă cam așa:

3 fete de clasa a XI-a se bat. Se bat ca fetele, se trag de păr, mai bagă și câte un picior așa, de impresie, dar sunt 3 fete care se bat. Într-o sală de clasă. Una dintre ele și-o ia mai nasol, leșină, se bagă între ele să le despartă, tot o fată.

Ce fac, între timp, băieții? Stau pe margine, filmează, le-ncurajează și urcă filmarea pe Youtube. Nu se bagă, efectiv, în bătaie. Doar incită. Și ele, ca proastele, se bat mai cu sete. Că e interesant să pară periculoase într-o lume în care, la mii de kilometri depărtare, bărbați calcă în picioare femei. Da` ce, ele-s mai proaste? Pot și ele să calce în picioare, la fel de bine, poate mai estetic, și mai artistic.

Nu știu ce e mai grav: că 10 băieți bat o fată, sau că 3 fete se bat între ele, și băieții fac galerie, pe margine. Bine, în mod normal, violența în sine ar fi o problemă. Dar violența a încetat să mai fie demult doar violență. Pentru a fi băgată în seamă, trebuie s-o împărțim pe genuri. Atât suntem de disfuncționali.

Și acum, spuneți-mi, din nou, voi: vinovați de violența generală împotriva femeilor sunt, general vorbind, ăia câțiva bărbați care împart picioare ori aplaudă de pe margine, sau femeile care se complac, acceptă, efectuează violență cu pricina?  

Educația personală te poate învăța că, dacă bărbatul tău te bate, îi poți da cu tigaia în cap; și-apoi ori nu te mai bate, ori îl părăsești, pentru totdeauna.

Educația generală, în acest moment, te învață că e ok să fii femeie care bate femei, în timp ce bărbații te aplaudă, sau bărbați care bat femei, în timp ce toată lumea ridică din umeri. Că s-a întâmplat. Amendă, ceva închisoare, și dup-aia poți reveni la vechile obiceiuri. Că e ușor, și frumos, și necostisitor să bați femei, oricât ar fi ele de educate.

Legea te protejează, că legea noastră n-a făcut nici măcar câtă școală au făcut cele care nu știu, încă, să citească.

#News