Platformele de gheaţă protectoare din Groenlanda se topesc rapid, avertizează cercetătorii

Trei platforme s-au prăbuşit complet

Groelanda
Groelanda sursa foto pixabay

Platformele de gheaţă plutitoare din nordul Groenlandei au pierdut peste o treime din volumul lor total comparativ cu anul 1978. Avertismentul vine din partea oamenilor de ştiinţă într-un studiu, potrivit g4media.ro.

Cercetători din Danemarca, Statele Unite şi Franţa au utilizat mii de imagini obţinute din sateliţi

Acestea au fost combinate cu măsurători realizate pe teren şi cu modele computerizate. Astfel au reconstituit evoluţia acestor platforme care extind gheţarii deasupra apei. „Începând din 1978, platformele de gheaţă din nordul Groenlandei au pierdut peste 35% din volumul lor total. Iar trei dintre ele s-au prăbuşit complet, dintre cele opt prezente în regiune, au concluzionat autorii studiului. „Motivul principal este acela că ele s-au topit în partea lor inferioară odată cu încălzirea apelor oceanice”, a explicat Romain Millan. Acesta este cercetător la Centrul Naţional de Studii Ştiinţifice din Franţa (CNRS) şi la Universitatea din Grenoble, autorul principal al studiului. „S-a evidenţiat o intensificare foarte importantă a topirii după anii 2000. Aceasta corespunde într-o manieră evidentă cu creşterea temperaturii oceanelor în acest sector şi pe durata acestei perioade”, a adăugat el.

Topirea acestor platforme nu contribuie direct la creşterea nivelului oceanelor.

Ele joacă rolul unui „baraj” care regularizează cantitatea de apă dulce provenită din calotă şi deversată în ocean, factor care participă la acest fenomen. Dispariţia acestor baraje naturale are efecte importante asupra gheţarilor, care au puncte de ancorare pe sol care se retrag treptat. Astfel se eliberează mai multă gheaţă decât în trecut. Concluziile sunt cu atât mai alarmante cu cât gheţarii din această regiune erau până acum consideraţi stabili de către oamenii de ştiinţă. Acest lucru spre deosebire de cei din alte zone mai fragile ale calotei polare. Acestea au început să se fragilizeze încă de la jumătatea anilor 1980. „Ceea ce se va întâmpla la nivelul polilor şi la nivelul mărilor în viitor va depinde de deciziile care vor fi luate de politicieni pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, a reamintit cercetătorul francez. Acest lucru vine cu doar câteva săptămâni înainte de Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28), care se va desfăşura la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie. Femeie din Bihor, căutată pentru o înșelăciune de 120.000 de euro