Sursa foto: Twitter

3.000 de persoane au protestat miercuri împotriva modificărilor legislative privind avortul, care au intrat în vigoare pe 15 septembrie.

Potrivit Reuters, grupurile pentru drepturile femeilor spun că ele ar umili și chinui femeile. Nu vor avea niciun efect asupra numărului de avorturi din Ungaria, susțin acestea.

„Vaginul meu, decizia mea”

Conform normelor modificate de guvernul Viktor Orban, femeile însărcinate trebuie să prezinte dovezi din partea furnizorului lor de servicii medicale privind un semn definitiv de viață, interpretat în general ca fiind bătăile inimii fătului, înainte de a solicita procedura.

Această măsură a fost denunţată pe pancartele afişate la proteste. „Şi bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?!”,”Ocupaţi-vă de propriul vostru uter”, „Vaginul meu, decizia mea” – sunt mesajele manifestanților.

„Deși guvernul pretinde că este „pro-viață”, aceste măsuri nu protejează nicio viață. Scopul real este umilirea femeilor și exercitarea controlului asupra vieții femeilor”, au declarat organizatorii într-o declarație.

Protestatarii au cerut guvernului să asigure condiții de viață sigure pentru femeile care așteaptă copii și să facă această metodă de contracepție accesibilă tuturor.

Ungaria protejează viaţa fătului de la concepţie

În Ungaria, avortul este legal din anii 1950 până în a douăsprezecea săptămână de sarcină în majoritatea cazurilor.

Premierul ultraconservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a înmulţit însă măsurile în favoarea creşterii natalităţii. De la intrarea în vigoare la începutul anului 2012 a unei noi Constituţii, Ungaria apără „viaţa fătului de la concepţie”.

Astfel se face că numărul de avorturi a scăzut la aproximativ 22.000 în Ungaria anul trecut, de la peste 90.000 în 1990, conform statisticilor oficiale.

Când a fost anunţat noul decret, ONG-ul Amnesty International a denunţat un „recul îngrijorător” care va îngreuna „accesul la avort” şi „va traumatiza şi mai mult femei aflate deja în situaţii dificile”.

Citește și USR vrea transparență privind contractele dintre partidele politice și presă