Criză de medici pediatri și neonatologi în spitalele din România

România este premiantă în Europa în domeniul mortalităţii infantile.

Medic
Medic sursa foto pixabay

Medicul primar ORL Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colţea din Capitală atrage atenţia că la nivelul întregii ţări este o criză acută de medici pediatri şi de neonatologi. Acesta spune că România este premiantă în Europa în domeniul mortalităţii infantile. La nivelul pediatriei, „în România este un cataclism”, mai afirmă medicul, potrivit digi24.ro.

Doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU Bihor, arată că e o criză de medici în spitalele care nu sunt centre de rezidenţiat, deoarece medicii tineri refuză să lucreze în spitalele județene, unde ar fi mai mare nevoie de ei.

Specialiştii consideră că pediatria nu atrage privirile deoarece nu este «spectaculoasă». „Dacă la un accident auto e ceva spectaculos, e tragic, e un grad de spectaculozitate pentru presă şi pentru privitori, dacă la o explozie e blockbuster, deci este şi mai atractiv din punct de vedere media, dezastrul tăcut din spitalele României nu face audienţă, nu atrage atenţia. Nu atrage atenţia, nu creează reacţii ale administraţiei locale şi naţionale din sistemul sanitar şi din sistemul financiar”, a declarat Marian Stamate de la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti. Ea a tras un semnal de alarmă privind lipsa unor medici din spitale. „Ţara există pentru că există copii. La nivelul pediatriei în România este un cataclism. Nu mai sunt pediatri. Cei care au fost au ieşit la pensie sau mai fac gărzi din postura de pensionari, cât vor mai putea, săracii. Medicii tineri nu aleg pediatria sau nu se duc să profeseze în anumite zone. Avem o criză de neonatologi extraodinară în oraşe cu 30.000 de locuitori, să nu credeţi că e vorba de un oraş cu 5.000 de locuitori. Atunci, naţia asta e uşor-uşor condamnată la pieire. La ora actuală, dintr-un cumul de factori avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. Adică am reuşit să fim premianţi şi noi la ceva în Uniunea Europeană. Din păcate, la mortalitate infantilă”, a mai spus Stamate.

Şi medicul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor a precizat că sunt multe specialităţi deficitare, mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat.

El a declarat ca este un fenomen general în întreaga ţară, find specialităţi extrem de deficitare în întreaga ţară, cum ar fi pediatria, chirurgia toracică, neurochirurgia. „Sunt multe specialităţi deficitare, mai ales în spitalele judeţene care nu sunt centre de rezidenţiat. Mai este un fenomen extrem de periculos pentru viitorul medicinei din România. Centrele de rezidenţiat atrag medicii prin faptul că medicul rezident este la începutul vieţii sale profesionale, cât şi familiale. Îşi întemeiază o familie şi rămâne în centrul de rezidenţiat şi doreşte să rămână fiindcă are familia întemeiată acolo. Îi va fi greu să se mobilizeze într-un spital judeţean care nu e atractiv. Sunt spitale judeţene din zona noastră Satu Mare, Zalău, Bistriţa care reuşesc să atragă destul de greu specialiştii pentru că aceştea preferă să rămână acolo unde şi-a întemeiat familia”, a precizat Borcea. Controale în toate spitalele din judeţul Olt dispuse de prefect