Alegeri Locale 2020

După anunțul făcut, luni seară, de Biroul Electoral Central, prin care se punea capăt turismului electoral, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică a venit cu o precizare extrem de importantă.

„Potrivit dispozițiilor legale, cetățenii își pot exercita dreptul de vot la reședință sau domiciliu, după caz. Hotărârea BEC nu interzice dreptul la vot celor care și-au stabilit reședința după 4 septembrie. Cine și-a stabilit reședința înainte de 4 septembrie, avea opțiunea să ceară să fie trecut pe lista permanentă. Cine nu a făcut această solicitare, are opțiunea de a se prezenta la secție și de a vota pe lista suplimentară. La fel, tot pe lista suplimentară, pot vota și cei care și-au stabilit reședința după ziua de 4 septembrie”, a precizat Mitulețu Buică pentru G4Media.ro.

Potrivit hotărârii BEC,  românii care nu își făcuseră vize de flotant până cel târziu la data de 4 septembrie 2020 nu puteau vota la alegerile locale din 27 septembrie decât în localitatea unde își au domiciliul.

Aceste lămuriri au venit în urma solicitărilor mai multor organizații neguvernamentale, reunite în Coaliția FiecareVot, care au cerut  Biroului Electoral Central să clarifice reglementările introduse prin Hotărârea 81 din 7 septembrie, referitoare la viza de flotant și utilizarea urnei speciale.

„Anunţarea unor termene limită pentru obţinerea documentelor necesare votării după ce aceste termene au trecut este o practică inacceptabilă de natură să îngreuneze înțelegerea procedurilor de către participanții la procesul electoral și chiar exercitarea dreptului de vot”, se arată în comunicatul celor șase ONG-uri din Coaliția FiecareVot, citat de G4Media.ro.

Citește și: PSD și ALDE au câștigat un „război”. Gata cu turismul electoral

#News