Vot Anticipate

 Potrivit Știri pe surse, liderii parlamentari ai PSD, PNL, USR, UDMR, PMP și ai minorităților naționale au depus un proiect de lege care vine cu noutăți importante  pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Printre semnăturile de susținere nu se regăsesc semnături de la Pro România și ALDE.

Dintre prevederile acestui proiect de lege cele mai importante sunt cu privire la neacordarea de subvenții în funcție de numărul de parlamentari, revenindu-se totodată, la vechea formulă de calcul în funcție de voturile din alegeri. Alianţele politice şi alianţele electorale care au în componenţă cel puţin un partid politic parlamentar vor fi asimilate partidelor politice parlamentare. Totodată, se reduce la jumătate numărul necesar de susținători pentru depunerea de candidaturi, atât în cazul partidelor, cât și în cazul independenților.

Mai mult, fraudarea la numărarea voturilor va putea fi eliminată. Asta, datorită faptului că STS va filma și asculta numărarea voturilor. La alegerile parlamentare se va realiza „înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor”.

Votul de la miezul nopții

Potrivit acestui proiect se va putea vota până la miezul nopții. „Se va putea vota până la ora 23.59. / Care va fi procedura: La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, în condițiile prezentei legi. Preşedintele biroului electoral al secției de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorii aflați în aceste situații pot vota până cel mult la ora 23.59”, se arată în documentul menționat.

Alegerile parlamentare erau programate inițial pentru această toamnă, dar în contextul epidemiologic Parlamentul a stabilit că acestea pot fi organizate cel mai târziu în 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.

Citește și: Alegerile parlamentare, de „Moș Nicolae”

#News