În maximum un an și jumătate, o echipă de cercetători români dezvăluie că vom avea un test Covid pentru acasă. Acesta va costa în jur de patru euro și va arăta ca un test de sarcină.

Dr. Ciprian Iliescu, doctor în tehnologie mecanică la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie conduce echipa şi îţi spune de ce ar fi util să te poţi testa acasă. Odată ce vezi că eşti pozitiv, chemi salvarea şi elimini interacţiunea cu alte persoane din familia ta. Îi protejezi astfel şi pe medici.

Echipa mai are în plan şi alte tipuri de kituri, utile pentru testarea simultană a 20-50 de persoane, pentru instituţii, cum ar fi şcolile, spre exemplu.

Cum va arăta testul Covid

„Este ca un fel de test de sarcină, ca să aveţi o imagine mai clară. Este o metodă gen PCR şi încercăm să folosim ca metodă saliva”, a spus Dr. Ciprian Iliescu, cercetător la Institutul de Microtehnologie, şeful echipei ştiinţifice.

”Ne propunem standardizarea unui protocol rapid de extracţie a ARN-ului viral, acest lucru poate fi implementat în această pandemie, dar şi pe viitor, în detecţia altor patogeni”, a precizat Graţiela Grădişteanu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii Bucureşti, potrivit Mediafax.

#NEWS