foto facebook

Primarul general Gabriela Firea a anunţat, vineri, deschiderea „celui mai mare spital modular din ţară”, unde pot fi trataţi 500 de pacienţi care au forme uşoare de COVID-19. Unitatea sanitară este construită sub forma unei Secţii externe în curtea Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti.

„Inaugurăm astăzi (vineri – n.red.), la Bucureşti, cel mai mare spital modular COVID din ţară. Acesta va putea să primească 500 de pacienţi îmbolnăviţi cu coronavirusul de tip nou, cu forme uşoare. Formele mai complexe vor fi tratate, în continuare, în spitalele de boli infecţioase. Fiecare salon are, pe lângă pat, noptieră, dulap, şi boiler pentru apă caldă şi aer condiţionat. Cadrele medicale au o zonă dedicată documentaţiilor medicale şi pentru odihnă”, a spus Gabriela Firea.

Spital modular construit în timp record

„Cabinetele pentru medici au, de asemenea, toalete proprii și fiecare va avea laptop și conexiune la internet. Vom asigura și hrana pentru pacienți și pentru personalul medical, cât și spații de cazare pentru cadrele medicale.

Nu ne dorim să ajungem în punctul ca bucureștenii să le folosească, dar este necesară pregătirea în astfel de situații, pentru a ne organiza din timp pentru o eventuală evoluție viitoare. Dacă va fi nevoie, însă, de aceste spații, cei care vor veni au deja asigurate toate condițiile”, a precizat edilul.

Primarul General a adăugat că acest spital modular a fost construit în două săptămâni.

„Toate aceste spitale de campanie care au fost construite în această perioadă, la un moment dat, este posibil să primească pacienţi. Acest spital, preluând un număr mare de pacienţi, va putea să degreveze spitalele de boli infecţioase şi vom putea pune umărul al redeschiderea celorlalte spitale. Spitalul a fost ridicat în două săptămâni.

Costuri de aproximativ două milioane de euro

Spitalul beneficiază, totodată, de rețea de canalizare construită independent de sistemul de canalizare al Bucureștiului, conform normelor, și de sursă alternativă de electricitate. Cele peste 250 de containere utilizate, canalizarea, electricitatea, echipamentele și dotările au costat până în 2 milioane de euro”, a adăugat Firea.

Potrivit sursei citate, spitalul va avea saloane cu două paturi, unde pot sta membrii aceleiaşi familii, sau cu un singur pat.

„Această unitate va fi folosită în cazul în care este nevoie. (…) În cazul în care va fi un aflux de pacienţi, va fi un val sau un tsunami, vom fi mai relaxaţi pentru că într-o această structură pot sta pacienţii cu simptome uşoare sau chiar cei asimptomatici, dar care trebuie să fie urmăriţi. (…) Este o rezervă care, ca număr de paturi, este egal cu numărul de paturi al Spitalului „Victor Babeş” ”, a spus Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeş “.

Epidemia nu s-a terminat

Ablachim Turchez, manager medical ASSMB: “Lucrările sunt finalizate, urmează etapa a doua, în care colegii noștri de la Spitalul Victor Baabeș vor stabili exact ce este nevoie pentru ca, în continuare, să organizăm activitatea din punct de vedere medical: condițiile de echipare/dezechipare a personalului etc.”

Simin Florescu, director medical la Spitalul Victor Babeș: “Vorbim de o situație care se apropie de un platou al epidemiei, dar nu putem spune că s-a terminat cu virusul. Epidemia nu s-a terminat, nu există încă vaccin, nici nu știm când vom avea, ca urmare spațiile de aici sunt o rezervă binevenită la ceea ce avem deja în funcțiune.”

După terminarea epidemiei de COVID-19, spitalul va fi folosit ca „organizare de şantier pentru Spitalul Metropolitan”, a conchis Gabriela Firea.

#NEWS