Pe 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni au protestat  în Piața Victoriei din București. Motivele au fost multiple. Dar și violențele au fost multiple.

Pe 10 august 2018, oamenii au cerut, în primul rând, demisia Guvernului Dăncilă. Da, Viorica Dăncilă, cea care într-o singură propoziție avea vreo trei gafe.  În al doilea rând, au protestat împotriva guvernării social-democraților și a deciziilor luate de aceștia privind legile justiției. Mai adăugăm și demiterea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi. Liderul PSD Liviu Dragnea se afla la conducerea Camerei Deputaților, deși locul lui ar fi trebuit să fie la închisoare. Adică locul drăguț în care este acum.

Tot Liviu a decis că 10 august este, de fapt, o tentativă de lovitură de stat. Și nu a fost prea sigur de onestitatea protestatarilor sau de scopul manifestației. Sper că, măcar acum, s-a lămurit, având destul timp să mediteze la ceea ce a făcut. Deși, nu sunt atât de sigură.

Sunt sigură doar de faptul că motivele au fost multiple pentru un protest antiguvernamental. Dar violențele au fost și mai multe. Și, mai ales, ilegale și nejustificate.

Mai mult de 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în data de 10 august 2018.  Sute de victime și martori au dat declarații în fața procurorilor. Forțele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoriei şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General.

Totodată, şefii Jandarmeriei au avut o explicație pentru ordinele date în data de 10 august și au explicat că protestul a degenerat „în acţiuni violente cu caracter repetitiv, de punerea în pericol iminent a sănătăţii şi integrităţii corporale a forţelor de ordine, cât şi a celorlalţi participanţi la protest prezenţi în zonă, precum şi de sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenţie”.

Am zis ilegal pentru că mulți nu vor să recunoască acest termen. Și insistă să nu-l recunoască nici în ziua de azi. Jandarmeria a încercat cu orice preț să-i disperseze pe cei ce participau la miting. Oameni care, da, aveau tot dreptul să protesteze. Determinarea Jandarmeriei nu s-a oprit însă la protestatari. Tot ilegal au suferit și oameni din parcuri, copii, jurnaliști, simpli trecători.

Au fost lovituri, amenzi, violențe și, mai ales, s-au pulverizat gaze. Nu oricum și nu în scopul de  ”a se apăra”. Pe 10 mai, Jandarmeria a pulverizat gazele direct spre faţa şi căile respiratorii ale oamenilor, deşi este ilegal.

Ce se întâmplă azi? Jandarmeria Capitalei are conturile blocate, după ce a pierdut procesele cu protestatarii. Mie treaba asta cu conturile blocate mi se pare o pedeapsă cam simbolică:

”Instituţia noastră şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite de către instanţele de judecată privind plata cheltuielilor de judecată anterior emiterii dosarelor de executare silită. Precizăm că au fost transmise documentele care dovedesc îndeplinirea obligaţiilor către executorul judecătoresc”, a declarat Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Au refuzat să plătească cheltuielile de judecată în procesele cu protestatarii. Au refuzat o sumă de 2,800 de lei.

”Au refuzat să plătească cheltuielile cu executarea, care mai erau undeva la 371 de lei per dosar. Aşa că noi am insistat la judecător să oprească şi aceşti bani pe care tot noi îi investisem”, a spus Cristian Dide, preşedintele Asociaţiei Evoluţie în Instituţie.

Simbolic și la fel de umilitor și de dureros ca în data de 10 mai. Unii au plătit cu sănătatea. Iar sănătatea nu e o chestiune simbolică.

Citește și: Alexandru, tranșantă: se verifică toate cererile de somaj tehnic

#News