Vlad Voiculescu

Ordinul emis de Raed Arafat presupune că tot ceea ce nu este urgent poate fi amânat. Adică, atât timp cât se moare de coronavirus, nu prea contează dacă ai de gând să mori și tu prin spital. E o măsură la limită, e o concluzie a panicii și a lipsei de echipament. În condițiile în care cele mai mari focare din România se află în spitale, ce e un virus în plus?

Rămân mai neutră ca Elveția referitor la ordinul lui Arafat.

Dar, pe scurt, am cam putea muri în case dacă avem boli cronice. Sau, am putea muri în spital, dacă suntem infectați. Și aici intervine și scenariul 3: ne-am putea trata AVC-ul în spital, medicul ne-ar salva viața, dar am primi și un virus bonus.

Există foarte mulți bolnavi în România cărora li se monitorizează tratamentele în spitale și în clinici private. Spitale și clinici care, momentan, și-au închis porțile. Există pacienți care sunt dependenți de anumite analize medicale lunare ( și aici luăm în calcul cam toți pacienții de la secția de oncologie).  Și, că tot vorbim despre ei, nu știu cum rămăne cu partea de chimioterapie, sau partea cu afecțiuni hematologice,  parte care necesită supraveghere săptămânală.  Sunt pacienți care au nevoie de consultanță de specialitate, consultanță pe care spitalele refuză să o mai ofere.

Da, avem de-a face cu o pandemie cât se poate de serioasă. Dar, la fel de serioasă e și viața celor de mai mai sus. Sacrificații. Și aici neutralitatea-mi scade și îi voi da dreptate lui Voiculescu:

”Proaspătul ordin militar de astăzi zice că dacă nu ești urgență, nu ai unde sa te mai duci. Lasă o portiță pentru tratamentele care nu pot fi reprogramate. Cât de clară este această reglementare însă pentru medici? Dar pentru pacienți? Dacă bunica are hipertensiune arterială și tulburări grave ale ritmului cardiac, este asta o urgență? Sau așteptăm să se ajungă la un atac vascular cerebral sau la insuficiență cardiacă? Dar dacă este vorba despre un om cu schizofrenie? Se mai duce sau nu să își ia rețetă și tratament? Dar cei bolnavi de cancer? Tratamentele oncologice – chimioterapie, radioterapie – trebuie realizate. Sigur, cu luarea măsurilor de precauție pentru a proteja pacienții de infecția cu virusul”.

Citește și: Tăriceanu face calcule și se îngrijorează

#News