Bogdan Grecu, directorul Liberty în urmărire penală

Pentru mita în tonele de tablă dată lui Costel Alexe

Bogdan Grecu, CEO-ul companiei Liberty Galaţi, compania care deţine combinatul siderurgic, a fost pus sub acuzare de DNA pentru dare de mită şi delapidare, în dosarul fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.

Potrivit procurorilor DNA, Grecu este acuzat că i-ar fi dat lui Alexe 22 de tone de tablă, sub diverse forme – tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă – în valoare de 103.000 lei (contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului), pentru ca acesta din urmă să deblocheze alocarea de către Comisia Europeană a peste 5,5 milioane de certificate de carbon (certificate de emisii de gaze cu efect de seră) către Liberty Galați. Pe piața europeană, un certificat de carbon valora 33,44 euro/t CO2 (în 5 ianuarie).

Mai mult, pe lângă aceste certificate, mai era vizată și monitorizarea măsurilor luate de Liberty pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme – halda de zgură. „Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE”, se arată în comunicatul DNA.

„Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictive”, arată DNA.

Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, a fost pus sub acuzare pentu luare de mită şi instigare la delapidare. Președintele CJ Iași, Alexe ar fi primit mita prin intermediul soţiei sale, Raluca Elena. Joi, la ieșirea de la DNA a declarat că este nevinovat.

Citește și: Cristescu acuză DNA că l-ar ține în palmă pe Alexe

#News