Mita în tablă, pentru firma soției lui Alexe

Costel Alexe este cercetat penal pentru tabla de la Liberty Galați

Cele 22 de tone de tablă care ar fi fost primite ca mită de fostul ministru al mediului, Costel Alexe – acum șef la CJ Iași, au ajuns la punctul de lucru al unei firme administrate de soția acestuia, potrivit Ziare.com. Cererea DNA de urmărire penală a fost aprobată, marți, de Klaus Iohannis.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com, că este vorba de firma Corporex SRL, care o are asociat unic și administrator pe Raluca-Elena Alexe, iar sediul este în satul Pietrăria (județul Iași).

Potrivit presei locale, în 2015, această firmă a achiziționat „un complex de terenuri şi clădiri în satul Sculeni, comuna Victoria (Iaşi), de la Construcţii Hidrotehnice SA, în schimbul a doar 42.000 de euro. Firma şi-a deschis aici, în 2016, un punct de lucru.” Iar cele 22 de tone de tablă, în valoare de 103.000 lei,  au fost livrate la acest punct de lucru, în perioada 23 aprilie – 7 iulie 2020.

Potrivit DNA, „în perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com că este vorba de compania Liberty Galaţi, care administrează Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi. Este vorba de cel mai mare combinat integrat din ţară şi lider în fabricarea produselor siderurgice, cu o capacitate actuală de producţie de 2 milioane de tone de oţel.

În 13 iulie 2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin de alocare cu titlu gratuit a unor certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Iar potrivit acestui ordin, combinatului gălățean i-au fost alocate cel mai mare număr de certificate, 5.527.525.

Iohannis a aprobat cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000, și instigare la săvârșirea infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 47 raportat la art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 308 alin. (1) din Codul penal, în concurs, conform art. 38 alin. (1) din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Citește și: Hainele noi ale împăratului Alexe, murdărite de suspiciunea de luare de mită

#News