Gabriela Firea
Gabriela Firea-pag de FB

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat ajutorul de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare în vitro.

Gabriela Firea: A fost aprobat ajutorul financiar pentru tinerii care vor să devină părinți, dar nu pot din cauza infertilității

„Mă bucur să vă dau o veste importantă: a fost aprobat ajutorul financiar pentru tinerii care vor să devină părinți, dar nu pot din cauza infertilității! Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor pentru obținerea unei sarcini. Până la finalul anului avem fonduri pentru 2.500 de proceduri, iar de anul viitor decontăm 10.000”, este mesajul transmis de Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Ministrul Familiei le- a mulțumit, pentru susținerea proiectului, vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, secretarului de stat Cristian Vasilcoiu, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, președintelui Consiliului Legislativ, Florin Iordache și președintelui Consiliului Economic și Social, Bogdan Simion.

Proiectul, susținut de președintele Klaus Iohannis

„Mă bucur că pentru acest proiect a existat consens în coaliția de guvernare. Am avut susținere politică din partea președintelui PSD și a Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și din partea președintelui PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă. De asemenea, nu vă ascund, Președintele României Klaus Iohannis a susținut acest proiect din prima clipă”, a mai declarat Gabriela Firea.Ministrul 

Gabriela Firea avertizează asupra faptului că România trece printr-o criză demografică fără precedent, anul trecut născandu-se cei mai puțini copii din ultimul secol, mai puțin de 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri, a subliniat Gabriela Firea.

Cine vor putea fi beneficiarele proiectului

Gabriela Firea a explicat că vor putea aplica la acest program femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, creșterea vârstei venind în urma discuțiilor cu specialiști în obstetrică-ginecologie, cu organizațiile importante din domeniul infertilității și la solicitarea a sute de femei. Pentru fiecare procedură desfășurată într-o unitate sanitară autorizată de pe teritoriul României se va deconta maximum 15.000 de lei, ajutor putând fi acordat doar pentru maximum trei proceduri în fiecare an, doar dacă există indicația specialistului în domeniul infertilității. Ministerul Faniliei își propune decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel național, începând cu 1 ianuarie 2023., anul acesta fiind fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri.

Ministrul Gabriela Firea, după votarea în Senat a inițiativei PSD pentru susținerea organizațiilor non-profit din domeniu medical: Sănătatea este o prioritate națională