Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Atât persoanele supraponderale, cât și cele subponderale se confruntă cu un risc crescut de migrene, precizează publicația Medical Xpress.

O analiză a 41 de studii a fost publicată în revista Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Dr. Fahimeh Martami, de la Tehran University of Medical Sciences din Iran, și colegii ei au efectuat o analiză sistematică și o meta-analiză doză-răspuns pentru a examina asocierea dintre indicele de masă corporală (IMC) și riscul de migrene.

Au fost incluse date din 41 de studii observaționale cu 154.044 de cazuri și 792.500 de participanți

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu persoanele cu un IMC normal, participanții care erau fie subponderali, fie supraponderali aveau un risc crescut de migrenă (risc de 1.21 și 1.28 ori mai mare).

S-au observat dovezi limitate care susțin asocierea dintre IMC și riscul pentru alte subtipuri de cefalee primară.

Asocierea dintre IMC și migrenă a fost neliniară; riscul a fost cel mai scăzut la un IMC de circa 20 kg/m² și a crescut la valori ale IMC de peste 29 kg/m², notează Medical Xpress.

Persoanele cu IMC normal au un risc mai mic de migrene

Această meta-analiză sugerează printr-o asociere neliniară un risc crescut de migrenă în rândul persoanelor care sunt fie subponderale, fie supraponderale. Rezultatele susțin ideea că un IMC normal este probabil asociat cu un risc mai scăzut de migrenă”, au concluzionat cercetătorii.