Dacă ai rămas fără acte, mergi la starea Civilă. Sau la secția de poliție. Dacă ai rămas fără pădure în comunism, e posibil să devii proprietar de pădure în 2020. PSD votează și împarte actele, așa cum împarte și pădurile.

Organizația World Wide Fund face apel la președinte. Vorbim de păduri care au aparținut dintotdeauna statului și de legi făcute peste noapte, care te pot îmbogăți peste noapte.

Că devii rege peste pădure este, desigur, îmbucurător. Fiind rege poți, de asemenea, decide să faci ce vrei că pădurea. Să o tai cu acte în regulă. Sau să o vinzi. Tot cu acte în regulă.

”Facem apel la Preşedintele României să nu promulge legea şi să o întoarcă în Parlament, iar aleşilor le solicităm să respingă proiectul de lege care, dacă îl vor adopta, ne va prejudicia pe fiecare dintre noi, deschizând calea unor noi abuzuri şi adâncirii crizei tăierilor ilegale”, se arată în comunicatul WWF.

Se estimează că prin această lege urmează să se retrocedeze alte cca 1,2 milioane de hectare de păduri, ceea ce ar echivala cu suprafața tuturor pădurilor din județele Brașov, Sibiu, Mureș, Covasna și Harghita. Statul va mai deține cu puțin peste 20% din cele 7 milioane de hectare de păduri ale României” – Radu Vlad, coordonator proiecte regionale la WWF România.

Conform G4Media, potrivit WWF, proiectul de lege are potențial distructiv din cel puțin trei motive:

1. Nu se cunosc exact nici suprafețele necesare pentru fi retrocedate, nici locațiile unde vor avea loc viitoarele împroprietăriri. În prezent se cunosc doar cei care au solicitat și au obținut un titlu valabil. Există numeroase alte cazuri aflate fie în soluționarea instanțelor, fie persoane care încă nu au cerut reconstituirea dreptului de proprietate.

2. Fragmentarea proprietății statului fără un cadru de administrare coerent va duce la o incoerență în administrare. Ca sa nu mai vorbim despre impactul asupra biodiversității cauzat de fragmentarea gestionării.

3. Se va da pădurea care a fost dintotdeauna a statului, în loc să se compenseze persoanele care au fost prejudiciate de naționalizare și, în considerarea interesului public, să se păstreze pădurea care e a fiecăruia dintre noi.

WWF mai arată în comunicat că,  fără vreun studiu de impact, fără o analiză socio-economică, dar mai ales, în ciuda faptului că este unanim acceptat faptul că sistemul de retrocedare haotică a fost una din cauzele principale ale tăierilor ilegale, ”aleşii au decis să hăcuiască pădurea statului, bunul fiecărui cetăţean.”

Citește și: USR nu uită și nu iartă: DNA-ul Pădurilor, cel atacat la CCR, trebuie să existe!

#News