Aparatele care ar măsura nitriții și nitrații din fructe și legume, retrase de la vânzare de ANPC

Potrivit președintelui ANPC, nu există o acreditare a acestor aparate, nefiind făcute teste care să susţină caracteristicile acestora

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că va dispune retragerea de pe piaţă a aparatelor care analizează nivelul de nitraţi şi nitriţi din legume şi fructe, a declarat  Horia Constantinescu. Horia Constantinescu a precizat că nu există o acreditare a acestor aparate, nefiind făcute teste care să susţină caracteristicile acestora, potrivit ziare.com.

S-a dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor,  nitriților şi a altor substanţe de acelaşi gen în legume şi fructe.

„Acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund niciunei exigenţe de calibrare. Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată răspunsul a fost unanim nu. Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor jucării care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei. Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize, cu siguranţă fiecare dintre autorităţi, inclusiv a noastră, ar fi avut în dotare din dorinţa de a proteja cetăţenii”, a declarat Horia Constantinescu. 

El a precizat că nu există o acreditare a acestui aparat, vândut de Multilab SRL.

“În legătura cu aparatul Ecotester Soeks, s-a constatat ca acesta «este conceput pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive», deci «bun la toate». În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui. Astfel se încalcă prevederile L363/2007, art.6 (1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, a mai precizat preşedintele ANPC. Biletele la loto vor putea fi cumpărate și online