Trei cetățeni arabi, condamnați la închisoare pentru  falsificarea spirtului care a cauzat moartea a 17 ieșeni

Un iordanian și doi irakieni au fost acuzați de omor calificat

Tribunalul Iași s-a pronunţat în primă instanţă cu privire la acuzaţiile aduse a trei cetățeni arabi, că ar fi cauzat moartea a 17 oameni, după ce au băut din spirtul contrafăcut. Cea mai mică pedeapsă stabilită de judecători a fost de peste 20 de ani de închisoare, potrivit g4media.ro.

Iordanianul Fuad Ahmed şi doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au fost trimişi în judecată în octombrie 2020, fiind acuzaţi de omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cei trei au fost acuzaţi că, profitând de starea de urgenţă şi de lipsa spirtului de pe piaţă, au preparat şi vândut în martie-aprilie 2020 un amestec de alcool metilic, apă şi vopsea de ouă pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantităţi reduse. Ei au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata. Spirtul medicinal este folosit în mod curent, mai ales în mediul rural, ca băutură alcoolică, fapt ce a provocat un val de decese.

În proces s-au constituit ca părţi civile 66 de ieşeni, supravieţuitori, rude ale victimelor, dar şi proprietarul magazinului din Stolniceni-Prăjescu care pusese spirtul în vânzare

Apărarea a insistat că fapta celor trei putea fi considerată cel mult ucidere din culpă, deoarece ei nu intenţionaseră să ucidă pe nimeni şi nu acţionaseră direct asupra victimelor, pentru a se putea vorbi de omor calificat. Pur şi simplu folosiseră un produs mult mai ieftin decât alcoolul etilic, pentru a obţine un profit mai mare. În plus, fiind musulmani, cei trei nu erau familiarizaţi cu alcoolul şi cu efectele acestuia.

Cea mai severă pedeapsă a fost aplicată lui Abdul Satar Dawoud, care a fost găsit vinovat de falsificare de alimente, înşelăciune în formă continuată şi omor calificat la un total de 22 de ani şi 9 luni de închisoare. Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud a fost condamnat la 22 de ani şi 6 luni de detenţie, cu aceeaşi interdicţie de a administra societăţi comerciale.

O pedeapsă ceva mai uşoară, de 20 de ani şi 6 luni de închisoare va fi executată de Fuad Ahmed. Din pedepse vor fi scăzuţi cei trei ani de când inculpaţii se află după gratii, în stare de arest. Specialiștii avertizează: Luna iunie, cea mai călduroasă lună din istorie