Secretarul general al ONU avertizează: Egalitatea dintre bărbați și femei este „la 300 de ani distanță”

Potrivit secretarului general al ONU, ”drepturile femeii sunt maltratate, ameninţate, încălcate în întreaga lume”

 Egalitatea” între femei şi bărbaţi în lume este un obiectiv tot mai îndepărtat, care ar fi de atins în cel mai bun caz ”în 300 de ani, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres, potrivit g4media.ro.

„Egalitatea între sexe se îndepărtează tot mai mult. În ritmul actual, (Organizaţia) ONU a Femeilor (UN Woman) o stabileşte în 300 de ani”, a precizat Antonio Guterres, într-un discurs în deschiderea a două săptămâni de dezbateri, la New York, ale Comisiei Condiţiei Femeii (CSW), înaintea Zilei Internaţionale Femeii, la 8 martie.

 Şeful ONU a estimat că ”drepturile femeii sunt maltratate, ameninţate, încălcate în întreaga lume”, iar ”progresele realizate în ultimele decenii dispar sub ochii noştri”. 

„Drepturile femeilor sunt încălcate și amenințate în întreaga lume”, a spus Guterres, menționând în special câteva țări, inclusiv Afganistanul, unde a spus că „femeile și fetele au fost șterse din viața publică”. El nu a citat alte ţări, dar a deplâns faptul că, în ”multe locuri, drepturile reproducţiei sexuale a femeilor dau înapoi, iar fetele care merg la şcoală riscă să fie răpite şi agresate”. El a adus un omagiu cercetătoarelor  ”Emmanuelle Charpentier şi Jennifer Doudna, care au fost, istoric, prima echipă de femei distinse cu un Premiu Nobel, acum trei ani”, în Chimie, în 2020. ”Echipe de bărbaţi au fost distinse de 172 de ori”, a declarat Antonio Guterres. ”Patriarhatul contraatacă. Şi noi. mă aflu aici pentru a spune clar şi tare: ONU este, peste tot, alături de femei şi fete”, a conchis secretarul general. El a anunţat un obiectiv al egalităţii la orizontul lui 2030.

Protest al părinților elevilor dintr-un sat din Vaslui care învață în cimitir