Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit. 150 de oameni ar fi murit

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat dar ne temem că între 100-150 de persoane ar fi murit”, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit, în cursul acestei dimineți, într-un lac de acumulare. Autoritățile din India estimează că aproximativ 150 de oameni și-ar fi pierdut viața în urma tragicului eveniment, notează Reuters.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat dar ne temem că între 100-150 de persoane ar fi murit”, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand, locul unde s-a produs accidentul, menționând că viitura s-ar fi produs foarte repede și că nu ar fi fost timp suficient pentru ca locuitorii din zonă să fie alertați pentru a evacua zona.

Himalaya își cere tributul

Oamenii care locuiesc în zonă au declarat, de asemenea, că angajaţii care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere ar fi fost luaţi și ei de viitură, printre victime numărându-se și sătenii care se aflau, în acel moment, pe malul râului pentru a căuta lemne de foc ori pentru a supraveghea turmele de animale aflate la păscut.

O serie de imagini distribuite de oameni pe reţelele de socializare au surprins momentul exact în care apele lacului de acumulare au depășit matca, provocând dezastru. „Inundaţiile de pe râul Alaknanda dincolo de strâmtoarea Nandprayang au devenit un fenomen obişnuit”, a declarat Trivendra Singh Rawat, prim-ministrul statului Uttarakhand, într-un mesaj postat pe contul acestuia de Twitter. „Nivelul apelor râului este acum cu 1 metru peste cota normală, dar a început să scadă”, a mai spus oficialul.

Dezastrul produs a fost numit de presă „tsunami Himalayan” din pricina torentelor mari de apă care au luat ființă în munţi şi care au revărsat mai apoi cantităţi uriașe de pietre şi de nămol, acoperind casele oamenilor şi distrugând numeroase clădiri din apropiere. Podurile și drumurile din zonă au fost, de asemenea, distruse.

Citește și: O bătrână a fost ținută sechestrată timp de un an jumătate